Anthocomus equestris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Anthocomus equestris
Foto: ©entomart
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anthocomus equestris
(Fabricius, 1781)
Anthocomus bipunctatus
Norsk(e) navn:
Hører til: Anthocomus,
blærebiller,
børstebiller,
Gnag- og maurbiller,
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, ?
finnes i Norge
[1]

Anthocomus equestris (Fabricius 1781) er en bille i familiegruppen børstebiller. Den tilhører blærebillene som har oppblåsbare blærer nær forhjørnene av brystskjoldet (pronotum) og på sidene av bakkroppen. Den er utbredt, men ikke vanlig. Den er registret i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 3 millimeter lang og har en metallisk svartgrønn farge på hodet og brystskjoldet. Dekkvingene er røde med en svart trekantet skutularflekk (helt framme på dekkvingen, like ved brystskjoldet). Det er også et svart tverrbånd på midten. Antenner og bein er nesten helt svarte. Antennene er festet noe foran fasettøynene, de har elleve ledd. Brystskjoldet jevnt bredt og ikke smalere i bakkanten enn på midten. Hodet og brystskjoldet har en overflate med en fin mikrostruktur, uten punktur. Dekkvingene hos de nordiske artene er langstrakte og uten en oppstående behåring sammen med en finere liggende behåring. De har en fin, men noe utydelig punktert overflate og har i liten grad en fin mikroskulptur. Dekkvingene slutter ved sidekanten og mangler en innoverbøyd fortsettels litt inn under bakkroppen. Beina er svarte med noen gule parti, de er ganske slanke, alle føtter har fem ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne (imago) treffes i juni og juli, gjerne på blomster, som roser og skjermplanter. Larvene skal angivelig leve i gangene fra treborende insekter, som barkebiller og borebiller.

Anthocomus equestris tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Calwer, Carl Gustav. 1876 . Calwer's Käferbuch. Table 27, Picture 23.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 72-73. (344 sider) ISBN 8712166936
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]