Malachius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Malachius

Vitenskapelig(e)
navn
:
Malachius
Fabricius, 1775
Norsk(e) navn:
Hører til: blærebiller,
børstebiller,
Gnag- og maurbiller,
Antall arter: 2 i Norge,
18 i Europa,
? i verden
Habitat: på land
Utbredelse: ?
Delgrupper:
  • se tekst i artikkelen

Malachius er en slekt av biller i delgruppen (underfamilien) blærebiller i familiegruppen børstebiller. Det er registrert to arter i Norge, Malachius aeneus og Malachius bipustulatus.

Disse billene er middels store, kraftig hårete, grønnlig eller blålig metalliske, med rødoransje flekker på dekkvingespissene, disse kan dekke det meste av dekkvingene. De tilhører blærebillene som har oppblåsbare blærer nær forhjørnene av brystskjoldet (pronotum) og på sidene av bakkroppen. De ligner artene i slekten Axinotarsus, men er generelt endel større. Hodet og brystskjoldet hos de nordiske artene har ganske lange oppstående hår. Antennene er festet like foran fasettøynene, de har elleve ledd. Noen hanner har noen særpregede rotledd på antennen. Dekkvingene hos de nordiske artene har mørk oppstående behåring sammen med en finere liggende behåring. Dekkvingene slutter ved sidekanten og mangler en innoverbøyd fortsettelse litt inn under bakkroppen. Beina er ganske slanke, alle føtter har fem ledd.

Systematisk inndeling med europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Malachius har 18 arter i Europa.[1] Systematisk blir gruppen blærebiller, enten regnet som en egen familie, Malachiidae, eller, som her, som en underfamilie av børstebiller (Melyridae).

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea - besøksdato 3. februar 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 76. (344 sider) ISBN 8712166936

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]