Malachius bipustulatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Malachius bipustulatus

Vitenskapelig(e)
navn
:
Malachius bipustulatus
(Linnaeus, 1758)
Cantharis bipustulatus
Norsk(e) navn:
Hører til: Malachius,
blærebiller,
børstebiller,
Gnag- og maurbiller,
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, ?
finnes i Norge

Malachius bipustulatus (Linnaeus, 1758) er en bille i delgruppen (underfamilien) blærebiller i familiegruppen børstebiller, som har oppblåsbare blærer nær forhjørnene av brystskjoldet (pronotum) og på sidene av bakkroppen. Den er registret i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 5-7 millimeter lang. Hodet og brystskjoldet hos de nordiske artene har ganske lange oppstående hår. Brystskjoldet (pronotum) har, på hver side, kun en antydning til rød farge på framhjørnene. Blant de nordiske artene er den er ganske lik Cordylepherus viridis, men skiller seg fra denne ved at antennens tredje ledd (fra hodet) er synlig kortere enn det fjerde leddet. Antennene er festet like foran fasettøynene, de har elleve ledd. Noen hanner har noen særpregede rotledd på antennen. Dekkvingene hos de nordiske artene har mørk oppstående behåring sammen med en finere liggende behåring. Dekkvingene slutter ved sidekanten og mangler en innoverbøyd fortsettels litt inn under bakkroppen. Beina er ganske slanke, alle føtter har fem ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Malachius bipustulatus tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 77. (344 sider) ISBN 8712166936
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]