Troglops

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Troglops
Nomenklatur
Troglops
Erichson, 1840
Hører til
blærebiller,
børstebiller,
Gnag- og maurbiller,
Økologi
Antall arter: 16 i Europa,
? i verden
ikke i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: ?
Inndelt i
  • se tekst i artikkelen

Troglops er en slekt av biller i delgruppen (underfamilien) blærebiller i familiegruppen børstebiller. Ingen er registret i Norge.

Disse billene har oppblåsbare blærer nær forhjørnene av brystskjoldet (pronotum) og på sidene av bakkroppen. Hodet med de noe utstående fasettøynene er bredere eller like bredt som brystet. Antennene er festet noe foran fasettøynene, de har elleve ledd. Oversiden med en kort, utydelig og ganske spredt finere liggende behåring (krever forstørrelse). Brystskjoldet er smalere i bakkanten enn på midten og bredere enn det er langt. Dekkvingene slutter ved sidekanten og mangler en innoverbøyd fortsettelse litt inn under bakkroppen. Beina er ganske slanke, alle føtter har fem ledd, bortsett fra hos hannene, som har fire ledd.

Systematisk inndeling med europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Troglops har 16 arter i Europa.[1] Systematisk blir gruppen blærebiller, enten regnet som en egen familie, Malachiidae, eller, som her, som en underfamilie av børstebiller (Melyridae).

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea - besøksdato 3. februar 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 68. (344 sider) ISBN 8712166936

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]