Børstebiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Børstebiller
Anthocomus rufus
Anthocomus rufus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Melyridae
Norsk(e) navn: Børstebiller
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Overfamilie: Gnag- og maurbiller
Antall arter: ca. 6000, 23 i Norge
Habitat: terrestrisk, ofte på blomster
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Børstebiller (Melyridae) er en artsrik familie av biller som man gjerne finner på blomster. De er stort sett små til middels store, avlange biller, ofte metallisk fargede, med kroppen dekket av lange, utstående hår. De voksne billene er mer eller mindre altetende, larvene er rovdyr.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (1 – 10 mm), avlange biller, de ulike kroppsdelene (hode, bryst og bakkropp) tydelig avsnørt fra hverandre. De fleste har kroppen dekket av lange, utstående hår. Mørke, gjerne med metallglans, mange har røde flekker eller bånd. Hodet er forholdsvis stort og bredt, antennene er middels lange, av varierende form, 10- eller 11-leddete. Brystskjoldet (pronotum)er mer eller mindre firkantet sett ovenfra. Underfamilien blærebiller (Malachiinae) har oppblåsbare, røde blærer under sidekanten ved forhjørnene. Dekkvingene er gjerne forholdsvis myke, mer eller mindre parallellsidige og ofte tvert avbrutt bak slik at de bakerste bakkroppsleddene stikker ut. Beina er forholdsvis lange, lårene er noe fortykkede, leggene og føttene slanke. Det ytterste fotleddet har forholdsvis store klør som ofte har en tann ved roten. Hos noen arter finnes det en oppblåbar blære ytterst på foten. Bakkroppen hos blærebillene har oppblåsbare, røde blærer på sidene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene er rovdyr og kan finnes i jord, blant løvstrø og under barken på døde trær, også i andre habitater. De voksne billene, som spiser blant annet pollen og små insekter, treffer man ofte på åpne blomster, for eksempel skjermplanter. Blærebille-arten Malachius aeneus, som har blitt innført fra Europa til Nord-Amerika, har blitt mistenkt for å gjøre skade på hvete. Dette er neppe riktig, mye tyder på at den tvert imot er et nyttedyr da den spiser glansbiller (Meligethes spp., Nitidulidae) som blir regnet som skadelige.

Karakteristiske grupper[rediger | rediger kilde]

Blærebiller (Malachiinae) kan lett kjennes på at de har røde blærer på sidene av brystskjoldet og bakkroppen. Disse kan blåses opp, trolig som en advarsel overfor rovdyr om at billene er giftige eller smaker vondt. De blir ofte regnet som en egen familie, Malachiidae. Artene i slekten Malachius er middels store, kraftig hårete, grønnlig eller blålig metalliske, med rødoransje flekker på dekkvingespissene, disse kan dekke det meste av dekkvingene. To arter i Norge. Slekten Anthocomus omfatter små, svarte arter med påfallende røde tverrbånd på dekkvingene. Tre arter i Norge. Cordylepherus viridis er en ganske vanlig, ensfarget metallisk art.

Artene i slekten Dasytes er ganske små, mørke med en matt (blyaktig) metallglans, og påfallende dekket av lange, mørke, utstående hår.

Dolichosoma lineare er lang og slank (pinneformet), matt metallgrønn, og dekkvingene har tydelige lengderibber. Ulikt de fleste andre artene har den ikke påfallende utstående hår.

Gruppen Prionocerinae blir ofte regnet som en egen familie. Den omfatter noen få, ganske store, slanke arter som lever i tropene. Av utseende ligner de på bløtbukker (Oedemeridae), men kan skilles på disse på at de har mange lange, utstående hår.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Psilothrix viridicoeruleus (Dasytinae)
Astylus trifasciatus (Melyrinae) fra Chile

Underfamiliene blærebiller (Malachiinae) og Prionocerinae blir ofte regnet som egne familier.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.