Bilkø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bilkø, varselskilt

Bilkø eller trafikkork (stillestående trafikk) på vei er en tilstand som karakteriseres av lengre reisetid og lavere hastigheter på bilveier. Bilkø dannes når trafikken er større enn kapasiteten på veien tåler. Medvirkende årsaker til bilkø kan være trafikkuhell og ulykker, brann, ras, oversvømmelse, veiarbeid, innsnevring og omkjøring. Bilkø kan oppstå i rushtraffikk, ved store arrangementer som idrettsstevner eller ved begynnelse og avslutning av ferier samtidig. Bilkø er vanligst i og rundt store byer og befolkningssentra og ved fergeleier. Bilkø oppstår ofte vinterstid i Norge i forbindelse med værforhold som store snøfall, glatte veier, manglende brøyting og strøing og når tyngre kjøretøyer mangler hjelpemidler som kjettinger. Bilkø fører til en konsentrasjon av kjøretøy med forbrenningsmotorer i gang og i sin tur økende luftforurensning.

Bilkø kan avhjelpes ved trafikkvarsling bl.a. via radio og Google Maps, samt skilting og omkjøring forbi købelastede strekninger. Dersom tilstrekkelig mange bilister forbereder seg på bilkø og velger alternative kjøreruter eller endrer tid for bilturen, vil det forebygge bilkø. Særlig i rushtrafikken vil det avhjelpe bilkø dersom bilister parkerer bilen, velger andre transportmidler, som kollektivtrafikk, eller går eller sykler. Hvis man havner i bilkø, vil god køkultur redusere bilkøen[1]. Utålmodige bilister i bilkø[2] kan skape farlige situasjoner, uhell og ulykker og mer bilkø. Man bør beregne god tid og holde avstand og ikke prøve å spare inn noen sekunder på å kjøre forbi.

Hvordan man skal redusere bilkøer på lang sikt er et omstridt politisk spørsmål. Virkemidler er å øke kapasiteten på veinettet, gjøre kollektive løsninger, å gå og sykle mer attraktivt og innføring av restriktive tiltak som rushtidsavgift.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]