Rushtid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rushtid i New Yorks undergrunnsbane.
Rushtrafikk på en vei i Paris.
Trengsel i rushtrafikken i Tokyo.

Rushtid eller rushtrafikk (fra engelsk), også kalt myldretid[1][2] (fra dansk), betegner den tiden av dagen da flest mennesker reiser til og fra arbeid, skole og lignende daglige gjøremål. Tidsrommet er kjennetegnet ved sterkt økende trafikk på veier og i kollektivtrafikken, og denne trafikken overstiger som oftest kapasiteten, som igjen resulterer i og trengsel. Rushtiden inntreffer to ganger hver dag; om morgenen og om ettermiddagen, i retning til et sentrum og i retning fra. På dansk kalles det «myldretid», et ord som like gjerne kunne brukes på norsk, hvis man vil unngå engelske ord som ikke har blitt tilpasset (å stave det «rush» og uttale det «røsj» er ikke tilpassing).

I kollektivtrafikken i og rundt de største byene settes det ofte inn egne rushtidsavganger som bare kjører så lenge rushtiden varer, mens det for tog og t-bane gjerne kjøres lengre tog med ekstra vogner.

Rushtiden inntreffer to ganger daglig, mandag til og med fredag. Morgenrushet varer normalt fra 07:00 til 09:00 og ettermiddagsrushet varer normalt fra 15:00 til 18:00.

Morgenrushet er mer konsentrert enn ettermiddagsrushet, ettersom skoler avslutter dagen tidligere enn de fleste arbeidsplasser og trafikken blir dermed fordelt over en lengre periode. Men det er som oftest flere som reiser i ettermiddagsrushet fordi en gjerne kombinerer ulike gjøremål på vei fra jobb eller skole, som innkjøp og lignende.

Rushtrafikken varierer sterkt fra sted til sted, med mange lokale forskjeller.

Den tredje rushtiden mange[hvem?] viser til, beskriver trafikken som midt på dagen tar seg litt opp på grunn av lunsjtiden. En tilsvarende tiltagende trafikk skjer også på lørdag mellom 11:00 og 15:00.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 24. juli 2021. 
  2. ^ «Bokmålsordboka | Nynorskordboka». ordbok.uib.no. Besøkt 24. juli 2021.