Köln erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Köln erkebispedømme
Erzbistum Köln (tysk)
Archidioecesis Coleniensis (latin)
Köln erkebispedømme
Kirke romersk-katolsk
Land: Tyskland Tyskland
Kirkeprovins Köln
Suffragan-
bispedømmer
:
Aachen
Essen
Limburg
Münster
Trier
Erkebiskop: Kardinal Rainer Maria Woelki
Bispesete Köln
Katedral Kölnerdomen
Sogn 743
Areal 6181 km²
Innbyggere 5 360 000,
derav 41 % katolikker
Opprettet 313
Utskilt fra ex nihil
Offisielt nettsted
Statistikk
Beliggenhet på kart
Kirkeprovinsen Köln, med erkebispedømmet fremhevet
Kirkeprovinsen Köln, med erkebispedømmet fremhevet

Erkebispedømmet Köln ligger i den vestlige delen av Nordrhein-Westfalen og i den nordlige delen av Rheinland-Pfalz. Det bor 2,2 millioner katolikker (av 5,4 millioner innbyggere) i kirkeprovinsen. Den er inndelt i 16 dekanater, 743 kirkesogn, og beskjeftiger 970 prester, 300 diakoner og 2266 ordenssøstre. Erkebiskopen av Köln er kardinal Joachim Meisner. Domkirken, Kölnerdomen, er verdens mest besøkte bygning.

Historie

Inngangen til Kølnerdomen

Den første kjente biskop av Köln var den hellige Maternus omkring år 313. Siden år 795 førte biskopene av Köln tittelen erkebiskop. I år 1164 overførte erkebiskop Rainald av Dassel de hellige tre kongers benrester til Köln. I 1248 la erkebiskop Konrad av Hochstaden ned grunnstenen til Kölnerdomen. I løpet av historien hadde erkebiskopene av Köln, som også var verdslige herskere av erkestiftet Kurköln og tysk-romerske kurfyrster, stadig flere uoverensstemmelser med borgerne i byen Köln. Under de limburgske arvefølgekrigene stilte Köln-borgerne seg ved slaget i Worringen i 1288 på fiendens side, og erkebiskopen mistet den verdslige makten over byen Köln. I 1794 ble erkebispedømmet oppløst som følge av urolighetene som fulgte den franske revolusjon, men det ble gjenopprettet i 1821 av pave Pius VII. I 1958 avsto erkebispedømmet deler av sitt territorium til det nygrunnlagte bispedømmet Essen.

I august 2005 var Köln vert for de 20. katolske verdensungdomsdagene, hvor en million katolske ungdommer fra hele verden var ventet å søke til byen. Johannes Paul II skulle vært der, isteden ble det hans etterfølger Benedikt XVI.

Tidligere biskoper

Fullstendig liste: Liste over erkebiskoper av Köln

Inndeling av bispedømmet

Erkebispedømmet Köln er inndelt i åtte krets- og åtte bydekanater.

Fem suffraganbispedømmer er underlagt erkebispedømmet Köln.

Eksterne lenker