Hopp til innhold

Köln erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Köln erkebispedømme
Erzbistum Köln (tysk)
Archidioecesis Coleniensis (latin)
Kirkeromersk-katolsk
Land:Tysklands flagg Tyskland
KirkeprovinsKöln
Suffragan-
bispedømmer
:
Aachen
Essen
Limburg
Münster
Trier
Erkebiskop:Kardinal Rainer Maria Woelki
BispeseteKöln
KatedralKölnerdomen
Sogn743
Areal6181 km²
Innbyggere5 360 000,
derav 41 % katolikker
Opprettet313
Utskilt fraex nihil
Offisielt nettsted
Statistikk
Beliggenhet på kart
Kirkeprovinsen Köln, med erkebispedømmet fremhevet
Kirkeprovinsen Köln, med erkebispedømmet fremhevet
Kirkeprovinsen Köln, med erkebispedømmet fremhevet

Erkebispedømmet Köln ligger i den vestlige delen av Nordrhein-Westfalen og i den nordlige delen av Rheinland-Pfalz. Det bor 2,2 millioner katolikker (av 5,4 millioner innbyggere) i kirkeprovinsen. Den er inndelt i 16 dekanater, 743 kirkesogn, og beskjeftiger 970 prester, 300 diakoner og 2266 ordenssøstre. Erkebiskopen av Köln er kardinal Rainer Maria Woelki. Domkirken, Kölnerdomen, er verdens mest besøkte bygning.

Inngangen til Kølnerdomen
Skrinet med de hellig tre konger

Den første kjente biskop av Köln var den hellige Maternus omkring 313. Fra 795 førte biskopene av Köln tittelen erkebiskop. I 1164 overførte erkebiskop Rainald av Dassel de hellige tre kongers benrester til Köln. I 1248 la erkebiskop Konrad av Hochstaden ned grunnstenen til Kölnerdomen. I løpet av historien hadde erkebiskopene av Köln, som også var verdslige herskere av erkestiftet Kurköln og tysk-romerske kurfyrster, stadig flere uoverensstemmelser med borgerne i byen Köln. Under de limburgske arvefølgekrigene stilte Köln-borgerne seg ved slaget i Worringen i 1288 på fiendens side, og erkebiskopen mistet den verdslige makten over byen Köln. Erkebispens residens ble derfor flyttet til Bonn. I 1794 ble erkebispedømmet oppløst som følge av urolighetene som fulgte den franske revolusjon, men det ble gjenopprettet i 1821 av pave Pius VII. I 1958 avsto erkebispedømmet deler av sitt territorium til det nygrunnlagte bispedømmet Essen.

I august 2005 var Köln vert for de 20. katolske verdensungdomsdagene, hvor en million katolske ungdommer fra hele verden var ventet å søke til byen. Pave Johannes Paul II skulle vært der, isteden ble det hans etterfølger pave Benedikt XVI.

Tidligere biskoper

[rediger | rediger kilde]

Fullstendig liste: Liste over erkebiskoper av Köln

Inndeling av bispedømmet

[rediger | rediger kilde]

Erkebispedømmet Köln er inndelt i åtte krets- og åtte bydekanater.

Fem suffraganbispedømmer er underlagt erkebispedømmet Köln.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]