Würzburg bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Würzburg bispedømme
Bistum Würzburg (tysk)
Dioecesis Herbipolensis (latin)
Katedralen i Würzburg
Kirkeromersk-katolsk
Land:Tysklands flagg Tyskland
KirkeprovinsBamberg
Biskop:Friedhelm Hofmann
BispeseteWürzburg
KatedralSt. Kilian
Sogn618
Areal8532 km²
Innbyggere1 344 000,
derav 65 % katolikker
Opprettet741
Utskilt fraex nihil
Offisielt nettsted
Statistikk
Beliggenhet på kart
Bispedømmets område i Tyskland
Bispedømmets område i Tyskland
Bispedømmets område i Tyskland

Würzburg bispedømme er et katolsk bispedømme, grunnlagt i år 741. I høymiddelalderen var det en betydelig maktfaktor i Det tysk-romerske rike. Siden 1821 hører det under kirkeprovinsen Bamberg.

Dets biskop er Friedhelm Hofmann. Det bor 873 676 katolikker i bispedømmet, noe som utgjør en andel på 65 % av den totale befolkningen. Bispedømmet, som har sete i byen Würzburg i Franken, beskjeftiger 556 prester, 138 diakoner og 1 415 ordenssøstre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den fyrstbiskoppelige Würzburg-residensen, sett fra slottshaven
St. Kilian-domen

Kristendommen ble introdusert i området i årene 686–89 av de irske vandremunkene Kilian, Kolonat og Totnan, og bispedømmet ble grunnlagt i år 741 av Bonifatius. På slutten av århundret ble det suffraganbispedømme under Mainz, som Karl den store hadde opphøyet til erkebispedømme. I år 1007 fikk keiser Henrik II igjennom grunnleggelsen av det nye bispedømmet Bamberg, som i det vesentlige bestod av områder skilt ut fra Würzburg. I slutten av det 12. århundre oppnådde Würzburg en vidtgående uavhengighet fra stiftsfogedene, særlig grevene av Henneberg. Gjennom privilegium fra keiser Fredrik Barbarossa gikk hertugverdigheten over Franken over til biskopene av Würzburg, og bispedømmet utviklet seg til et betydningsfullt fyrstbispedømme. Etter tredveårskrigen oppførte fyrstbiskopene en rekke praktfulle barokkbygninger, bl.a. den fyrstbiskoppelige Würzburg-residensen. Etter sekulariseringen i 1803 og gjenopprettelsen av bispedømmet i 1821 ble det underlagt kirkeprovinsen Bamberg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]