Bergen tinghus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°23′36,33″N 5°19′17,06″Ø

Bergen tinghus

Tinghuset i Bergen ligger på Tårnplass 2. Tinghuset er tegnet av bergensarkitekten Egill Reimers i 1928 og bygningen sto ferdig i 1933. Hans premierte utkast hadde mottoet «Respekt for loven». Bygningen har totalt 12 000 kvm fordelt over seks etasjer pluss kjeller og loft. Huset har 25 rettssaler fordelt på Bergen tingrett og Nordhordland tingrett. Frem til høsten 2011 holdt Gulating lagmannsrett også til i tinghuset.

Stilmessig er tinghuset eklektisk: hovedkroppen er preget av italiensk ungrenessanse, mens hovedinngangen med sine søyler og store buede vinduer er i nygotikk. Tinghuset er bygget i teglstein med gulv og tak av armert betong. I inngangspartiet og i interiøret er det brukt naturstein.

Ved den monumentale hovedinngangen er de fire kardinaldydene plassert; klokskap, rettferdighet, måtehold og styrke. Over inngangen vokter fire griffer (en krysning mellom løve og ørn) huset for onde makter. Skulpturene er utformet av kunstnerne Nic Schiøll og Stinius Fredriksen og hogget i larvikitt av Vestlandske Steinindustri.

Bygget er i vesentlig samme stand som da det var nytt i 1933 og det er planlagt en omfattende oppussing og ombygging for at bygget skal tilfredsstille dagens krav. Kostnadene er stipulert til 815 millioner kroner.[1] Det er foreløpig ikke satt av midler på statsbudsjettet til prosjektet og det er uklart når oppussingen vil skje.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nils Anker, "Respekt for loven" : Egill Reimers' Bergens Tinghus 1928-33 : arkitektkonkurransen og Tinghuset som offentlig representasjonsarkitektur. Hovedoppgave i kunsthistorie – Universitetet i Bergen, 1993.