Bergen tinghus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergen tinghus
Bergen tinghus.jpg
Beliggenhet
AdresseTårnplass 2
Land NorgeRediger på Wikidata
StrøkBergenhus
KommuneBergen
Historiske fakta
FormålTinghus
ArkitektEgill Reimers
StilretningUngrenessanse, nygotikk
Ferdigstilt1933
Bygningsdata
Gulvareal12 000 kvm

Bergen tinghus
60°23′36″N 5°19′17″Ø

Plakett som forteller om «De fire kardinaldyder», skulpturene ved hovedinngangen.

Tinghuset i Bergen ligger på Tårnplass 2 i Bergen i Hordaland, på hjørnet mot Christian Michelsens gate. Tinghuset er tegnet av bergensarkitekten Egill Reimers i 1928 og sto ferdig i 1933. Hans premierte utkast hadde mottoet «Respekt for loven». Bygningen har totalt 12 000 kvm fordelt over seks etasjer, pluss kjeller og loft. Huset har 25 rettssaler fordelt på Bergen tingrett og Nordhordland tingrett. Frem til høsten 2011 holdt Gulating lagmannsrett også til i tinghuset.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Stilmessig er tinghuset eklektisk: hovedkroppen er preget av italiensk ungrenessanse, mens hovedinngangen med sine søyler og store buede vinduer er i nygotikk. Tinghuset er bygget i teglstein med gulv og tak av armert betong. I inngangspartiet og i interiøret er det brukt naturstein.

Ved den monumentale hovedinngangen er de fire kardinaldydene plassert; klokskap, rettferdighet, måtehold og styrke. Over inngangen vokter fire griffer (en krysning mellom løve og ørn) huset for onde makter. Skulpturene er utformet av kunstnerne Nic Schiøll og Stinius Fredriksen, og hugget i larvikitt av Vestlandske Steinindustri.[1] De tre meter høye kardinaldydene ble hugget ut av Erling Skilbred Johnsen og hans far Johannes Johnsen (f. 1883). Faren Johannes hadde vært bas for reisingen av Chr. Michelsen-statuenFestplassen. Sønnen hadde et nært samarbeid med Sofus Madsen og var bas for SjømannsmonumentetTorgallmenningen, samt ansvarlig for flere av steinhodene på Håkonshallen. Far og sønn Johnsen deltok også i restaureringen av Nidarosdomen og av Mariakirken i Bergen. En av kardinaldydene til tinghuset var nesten ferdig da den ene tåen knakk av. Men Erling Johnsen lyktes i å reparere skaden, så det i dag ikke er mulig å se hvilken skulptur det var snakk om.[2]

Bygget er i vesentlig samme stand som da det var nytt i 1933, og det er planlagt en omfattende oppussing og ombygging for at bygget skal tilfredsstille dagens krav. Kostnadene er stipulert til 815 millioner kroner.[3] Det er foreløpig ikke satt av midler på statsbudsjettet til prosjektet, og det er uklart når oppussingen vil skje.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nils Anker, "Respekt for loven" : Egill Reimers' Bergens Tinghus 1928-33 : arkitektkonkurransen og Tinghuset som offentlig representasjonsarkitektur. Hovedoppgave i kunsthistorie – Universitetet i Bergen, 1993.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]