Bembidion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Bembidion
Bembidion quadrimaculatum  Foto: © Entomart
Bembidion quadrimaculatum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Bembidion
Latreille, 1802
Norsk(e) navn:
Hører til: Bembidiini,
skyggeløpere,
løpebiller
Antall arter: over 1 000 i verden
44 i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: særlig på den nordlige halvkule
Delgrupper:

Bembidion er en slekt av billene i delgruppen (underfamilien) skyggeløpere (Trechinae) i familiegruppen løpebiller. 44 arter er registret fra Norge. Bembidion finnes på i alle verdensdeler.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bembidion er en stor gruppe med over 1 000 beskrevne arter, mange lever på den nordlige halvkule, men det finnes to steder sør for ekvator hvor Bembidion forekommer, i Andesfjellene og på New Zealand.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Bembidion er små til middelsstore 2-10 mm løpebiller med en ganske slank og oftest litt flat kroppsform. Mange er blanksvarte eller metalliske arter. Antennens fjerde ledd med fine korte tilliggende hår og ange hårbørster i spissen. (Krever forstørrelse for å se). Fasettøynene er utstående. Maxillarpalpene har et lite og nålformet endeledd, dette skiller slekten fra de andre nordiske løpebillene. Hos de andre løpebillene er dette siste leddet mer økseformet. Mange av artene i slekten er like hverandre og er vanskelige å artsbestemme.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Flere arter er tilknyttet et liv i fjellet eller i arktiske strøk. Mange lever nær vann, langs innsjøer, bekker og elver. De fleste foretrekker ganske fuktige steder, med endel vegetasjon som skaper skygge, men det finnes arter også i tørre områder, som i ørkener.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Systematikken innen slekten Bembidion er uavklart, enkelte deler slekten opp i flere slekter[1] , mens andre plasserer artene i underslekter[2] .

Systematikken følger Carabidae of the World[3] Listen er svært mangelfull og lister arter hovedsakelig fra Mellom- og Nord-Europa.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]