Bembidion quadrimaculatum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Bembidion quadrimaculatum
Bembidion quadrimaculatum Foto: © Entomart
Bembidion quadrimaculatum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Bembidion quadrimaculatum
(Linnaeus, 1761)
Norsk(e) navn:
Hører til: Bembidion,
skyggeløpere,
løpebiller,
biller
Habitat: på land
Utbredelse: Europa og Asia, også i Norge

Bembidion quadrimaculatum er en av billene i delgruppen (underfamilien) skyggeløpere (Trechinae) i familiegruppen løpebiller.

Systematikken innen slekten Bembidion er uavklart, enkelte deler slekten opp i flere slekter[1] , mens andre plasserer artene i underslekter[2] .

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bembidion quadrimaculatum finnes i hele Europa, østover til India i Asia. Den er også registrert fra Norge.[3]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Bembidion quadrimaculatum er mellom 2,8-3,5 millimeter lang, med en ganske slank og litt flat kroppsform. Dekkvingene har fire lysere flekker, to foran og to bak. Brystskjoldet (pronotum) har bakkantet tannformet utdratt og er helt glatt uten en fin nettaktig struktur. (Krever god forstørrelse). Hodet har noen panne fårer somkonvergerer og i framkanten nesten møtes. Antenneleddene har lange hårbørster i spissen, antennens fjerde ledd har fine korte tilliggende hår. (Krever forstørrelse for å se), Fasettøynene er noe utstående. Maxillarpalpene har et lite og nålformet endeledd, dette skiller slekten fra de andre nordiske løpebillene, hvor dette leddet er mye større og mer økseformet. Mange av artene i slekten er like hverandre og er vanskelige å artsbestemme.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Bembidion quadrimaculatum er ganske vanlig og alminnelig på flere ulike leveområder. Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]