Bembidion punctulatum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bembidion punctulatum
Nomenklatur
Bembidion punctulatum
Drapiez, 1821
Synonymi
Princidium punctulatum
Princidium stagnorum
Princidium obscuripes
Hører til
Bembidion,
skyggeløpere,
løpebiller,
biller
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Afrika
ikke i Norge

Bembidion punctulatum er en av billene i delgruppen (underfamilien) skyggeløpere (Trechinae) i familiegruppen løpebiller.

Systematikken innen slekten Bembidion er uavklart, enkelte deler slekten opp i flere slekter[1], mens andre plasserer artene i underslekter[2].

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bembidion punctulatum finnes i nesten hele Europa, men mangler i nord, videre østover i Asia og i Nord-Afrika. Den er ikke registrert fra Norge.[3][4]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Bembidion punctulatum er en liten løpebille med en ganske slank og litt flat kroppsform. Antenneleddene har lange hårbørster i spissen, antennens fjerde ledd har fine korte tilliggende hår. (Krever forstørrelse for å se), Fasettøynene er noe utstående. Maxillarpalpene har et lite og nålformet endeledd, dette skiller slekten fra de andre nordiske løpebillene, hvor dette leddet er mye større og mer økseformet. Mange av artene i slekten Bembidion er like hverandre og er vanskelige å artsbestemme.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Bembidion punctulatum tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea Web Service - Bembidiina - www.faunaeur.org
  2. ^ Database Carabidae of the World Filter by country / Norway - www.carabidae.ru
  3. ^ Database Carabidae of the World Bembidion punctulatum (søkedato: 9. november 2008)
  4. ^ Fauna Europaea Princidium punctulatum (søkedato: 9. november 2008)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]