Bembidion bruxellense

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bembidion bruxellense
Nomenklatur
Bembidion bruxellense
Wesmael, 1835
Synonymi
Ocydromus bruxellensis
Peryphus bruxellensis
Peryphus rupestris
Hører til
Bembidion,
skyggeløpere,
løpebiller,
biller
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Bembidion bruxellense er en av billene i delgruppen (underfamilien) skyggeløpere (Trechinae) i familiegruppen løpebiller.

Systematikken innen slekten Bembidion er uavklart, enkelte deler slekten opp i flere slekter[1], mens andre plasserer artene i underslekter[2].

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bembidion bruxellense finnes i nesten hele Europa, østover i Asia, til Kirgisistan og vest i Sibir. Den er også registrert fra Norge.[3]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Bembidion bruxellense er en liten løpebille, 4-5,2 mm lang. Den har en ganske slank og litt flat kroppsform. Den er svart, men har fire diffuse brun-orange flekker på dekkvingene, to foran og to bak. Den kan skilles fra alle andre nordiske arter med fire flekker på dekkvingene, ved at den på brystskjoldet (pronotum) har en svært fin nettmønstret overflate. (Krever god forstørrelse). Hodet har noen svake panne fårer som ikke konvergerer i framkanten. Antenneleddene har lange hårbørster i spissen, antennens fjerde ledd har fine korte tilliggende hår. (Krever forstørrelse for å se). Fasettøynene er noe utstående. Maxillarpalpene har et lite og nålformet endeledd, dette skiller slekten fra de andre nordiske løpebillene, hvor dette leddet er mye større og mer økseformet. Mange av artene i slekten Bembidion er like hverandre og er vanskelige å artsbestemme.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Bembidion bruxellense lever der det er leireholdig grunn, i kulturlandskapet, der det er sparsom vegetasjon. Men helst nær vann, som langs elvebredder. Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]