Bembidion bipunctatum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bembidion bipunctatum
Nomenklatur
Bembidion bipunctatum
(Linnaeus, 1761)
Hører til
Bembidion,
skyggeløpere,
løpebiller,
biller
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Afrika
finnes i Norge

Bembidion bipunctatum er en av billene i delgruppen (underfamilien) skyggeløpere (Trechinae) i familiegruppen løpebiller.

Systematikken innen slekten Bembidion er uavklart, enkelte deler slekten opp i flere slekter[1], mens andre plasserer artene i underslekter[2].

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bembidion bipunctatum finnes i nesten hele Europa, østover til Kirgisistan og Tyrkia i Asia. Den finnes i Marokko i Nord-Afrika, og er også registrert fra Norge.[3]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Bembidion bipunctatum er en liten løpebille med en ganske slank og litt flat kroppsform. Antenneleddene har lange hårbørster i spissen, antennens fjerde ledd har fine korte tilliggende hår. (Krever forstørrelse for å se), Fasettøynene er noe utstående. Maxillarpalpene har et lite og nålformet endeledd, dette skiller slekten fra de andre nordiske løpebillene, hvor dette leddet er mye større og mer økseformet. Mange av artene i slekten Bembidion er like hverandre og er vanskelige å artsbestemme.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Bembidion bipunctatum tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]