Beetlejuice

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For artikkelen om stjernen, se Betelgeuse
Beetlejuice
orig. Beetlejuice
Generell informasjon
Utgivelsesår30. mars 1988 (USA)
Lengde92 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørTim Burton
ProdusentMichael Bender
Richard Hashimoto
Larry Wilson
ManusforfatterMichael McDowell
Warren Skaaren
Larry Wilson
MusikkDanny Elfman
Foran kamera
MedvirkendeAlec Baldwin
Geena Davis
Jeffrey Jones
Catherine O'Hara
Winona Ryder
and Michael Keaton
Annen informasjon
BudsjettUS$ 15 000 000 (ca)
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Beetlejuice er en skrekkfilmkomedie regissert av Tim Burton, først lansert i USA den 30. mars 1988, og produsert av The Geffen Film Company for Warner Bros. Pictures. Filmen handler om to nylig avdøde spøkelser, «Adam Maitland» (Alec Baldwin) og hans kone «Barbara» (Geena Davis), som ber om hjelp fra en slitsom bio-eksorsist ved navn Beetlejuice (Michael Keaton) for å fjerne familien Deetz som nylig har flyttet inn i deres gamle hus. Deetz-familien består av Charles (Jeffrey Jones), Delia (Catherine O'Hara), og deres datter Lydia (Winona Ryder).

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Navnet på filmen er Beetlejuice, som reflekterer over uttalen av Betelgeuses navn. Ved å gjenta navnet hans tre ganger tilkaller man ham, og får ham til å dra igjen. Adam og Barbara er ikke hans eneste offer, for han spesialiserer seg på å bedra spøkelser. Han var tidligere en av Junos (Sylvia Sidney) assistenter, før han havnet i trøbbel. Betelgeuse er frekk og vulgær, spiser insekter, og elsker å skremme folk.

Filmen skulle opprinnelig hete The Maitlands, siden Adam og Barbara er mye mer hovedroller enn Betelgeuse, og siden filmen opprinnelig skulle inneholde mindre humor enn sluttproduktet. Tim Burton bestemte seg imidlertid for den humoristiske innfallsvinkelen etter at Michael Keaton ble ansatt som Betelgeuse.

De fleste replikkene til Keaton ble improvisert under innspillingen. Det er flere kjente gjesteopptredener i filmen, inkludert de til Robert Goulet og Dick Cavett. Flere av Harry Belafontes sanger blir brukt i filmen.

TV-serie[rediger | rediger kilde]

En animert TV-serie løst basert på filmen, også kalt Beetlejuice, ble vist på ABC i perioden 9. september 19896. desember 1991. I serien er Lydia og Betelgeuse venner, og hun besøker ham ofte i Netherworld, Betelgeuses dødsrike.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]