Beetlejuice

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For artikkelen om stjernen, se Betelgeuse
Beetlejuice
orig. Beetlejuice
Generell informasjon
Utgivelsesår30. mars 1988 (USA)
Lengde92 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTim Burton
ProdusentMichael Bender
Richard Hashimoto
Larry Wilson
ManusforfatterMichael McDowell
Warren Skaaren
Larry Wilson
MusikkDanny Elfman
Foran kamera
MedvirkendeAlec Baldwin
Geena Davis
Jeffrey Jones
Catherine O'Hara
Winona Ryder
and Michael Keaton
Annen informasjon
BudsjettUS$ 15 000 000 (ca)
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Beetlejuice er en skrekkfilmkomedie regissert av Tim Burton, først lansert i USA den 30. mars 1988 og produsert av The Geffen Film Company for Warner Bros. Pictures. Filmen handler om to nylig avdøde spøkelser, «Adam Maitland» (Alec Baldwin) og hans kone «Barbara» (Geena Davis), som ber om hjelp fra en slitsom bio-eksorsist ved navn Beetlejuice (Michael Keaton) for å fjerne familien Deetz som nylig har flyttet inn i deres gamle hus. Deetz-familien består av Charles (Jeffrey Jones), Delia (Catherine O'Hara) og deres datter Lydia (Winona Ryder).

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Navnet på filmen er Beetlejuice, som reflekterer over uttalen av Betelgeuses navn. Ved å gjenta navnet hans tre ganger tilkaller man ham og får ham til å dra igjen. Adam og Barbara er ikke hans eneste offer, for han spesialiserer seg på å bedra spøkelser. Han var tidligere en av Junos (Sylvia Sidney) assistenter før han havnet i trøbbel. Betelgeuse er frekk og vulgær, spiser insekter og elsker å skremme folk.

Filmen skulle opprinnelig hete The Maitlands, siden Adam og Barbara er mye mer hovedroller enn Betelgeuse, og siden filmen opprinnelig skulle inneholde mindre humor enn sluttproduktet. Tim Burton bestemte seg imidlertid for den humoristiske innfallsvinkelen etter at Michael Keaton ble ansatt som Betelgeuse.

De fleste replikkene til Keaton ble improvisert under innspillingen. Det er flere kjente gjesteopptredener i filmen, inkludert de til Robert Goulet og Dick Cavett. Flere av Harry Belafontes sanger blir brukt i filmen.

TV-serie[rediger | rediger kilde]

En animert TV-serie løst basert på filmen, også kalt Beetlejuice, ble vist på ABC i perioden 9. september 19896. desember 1991. I serien er Lydia og Betelgeuse venner, og hun besøker ham ofte i Netherworld, Betelgeuses dødsrike.

Videospill[rediger | rediger kilde]

  • Adventures of Beetlejuice: Skeletons in the Closet kom ut på MS-DOS i 1990.
  • Beetlejuice ble utviklet av Rare og lansert på Nintendo Entertainment System (NES) i 1991.
  • Beetlejuice: Horrific Hijinx from the Neitherworld! ble laget av Rare og publisert av LJN på Nintendo Game Boy. Gameboy spillet er basert på TV-serien.
  • Lego Dimensions har Beetlejuice relatert innhold.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Ekteparet Barbara og Adam Maitland bor på et idyllisk landsted i Connecticut. Barbaras fetter Jane Butterfield, en påtrengende eiendomsmegler, ønsker å selge deres store hjem, men de nekter. På vei hjem fra en butikk forsøker ekteparet å unngå å kjøre over en hund, og bilen deres havner i en elv. Når de endelig kommer hjem, oppdager de at de ikke kan huske hvordan de faktisk kom seg hjem. Når Adam forsøker å forlate hjemmet deres, havner han plutselig i en fremmed ørken. De ser også en bok med tittelen "Håndbok for nylig avdøde" og innser at de druknet da bilen krasjet i en elv. Nå er ekteparet fanget og hjemsøker deres eget hus.

Jane Butterfield selger hjemmet deres til Deetz-familien, fra New York City: Charles, en tidligere eiendomsutvikler; hans kone Delia, en billedhugger, og deres datter Lydia i tenårene. Sammen med interiør-designer Otho legger Delia planer om å renovere hele huset. Ekteparet Barbara og Adam Maitland forsøker å skremme dem vekk, men mislykkes fordi de ikke kan sees. Ekteparet søker tilflukt på et loft. Et annet spøkelse som kalles for Betelgeuse (uttales som "Beetlejuice"), møter dem og hjelper Maitland til underverdenen, hvor de oppdager at etterlivet har struktur som et komplekst byråkrati.

Ekteparet får en saksbehandler i underverden, Juno, som forteller at Betelgeuse var hennes tidligere assistent før Betelgeuse begynte som frilanser, og advarer om at han er en bråkmaker, og at de ikke burde høre på ham. Maitland-paret vender hjem til huset deres og møter Lydia, som nå er i stand til å se dem. De tre blir venner, men Maitland-paret ønsker fremdeles å fjerne Deetz-familien fra hjemmet deres.

Paret søker hjelp fra Betelgeuse, men hans personlighet overbeviser dem snart om at de gjorde en feil, og de nekter å samarbeide med ham. Maitland-paret forsøker å skremme Deetz-familien ved en middagsfest. Men deres handlinger bare underholder familien. Betelgeuse manifesterer seg som en uhyrlig slange og angriper dem før Maitland-paret beordrer ham vekk. Juno irettesetter Maitland-paret, ettersom deres merkelige hendelser gir levende mennesker bevis for spøkelser eksisterer og at det finnes et liv etter livet.

Ekteparet har ikke lyst til å skremme Lydia, og de bestemmer seg for å la hele familien være. Charles får en ide om å bringe turister til området med overnaturlige vesener som tema. Charles forsøker å overbevise hans tidligere sjef, Maxie Dean, om å besøke dem. Men Maxie krever først bevis for det overnaturlige, og de planlegger å gjennomføre eksorsisme i Maitland-hjemmet.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Michael Keaton.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]