Hopp til innhold

Corpse Bride

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Corpse Bride
Generell informasjon
SjangerDukkefilm, fantasy, romantikk
Utgivelsesår23. sept. 2005 (USA)
28. okt. 2005 (NOR)
Prod.landUSA
Lengde76 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTim Burton og Mike Johnson
ProdusentAllison Abbate
ManusforfatterJohn August, Pamela Pettler og Caroline Thompson
MusikkDanny Elfman
SjeffotografPete Kozachik
Foran kamera
MedvirkendeJohnny Depp, Helena Bonham Carter og Emily Watson
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Corpse Bride er en amerikansk dukkeanimasjonsfilm som er regissert av Tim Burton, med Johnny Depp og Helena Bonham Carter i hovedrollene (stemmer). Den er basert løst på en russisk-jødisk historie, og finner sted i et fiktivt viktoriansk England.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien finner sted i en kald, mørk viktoriansk by, en parodi på det aristokratiske England. En nervøs ung mann kalt «Victor Van Dort» (Johnny Depp), sønn av de rike fiskehandlerne «Nell» og «William Van Dort» (Tracey Ullman og Paul Whitehouse), skal gifte seg med den vakre unge «Victoria Everglot» (Emily Watson), datter av de bankerotte (og stygge og ubehagelige) aristokratene «Maudeline» og «Finis Everglot» (Joanna Lumley og Albert Finney). «Victor» er ikke særlig begreistret for tanken om et arrangert ekteskap før han møter den sjarmerende «Victoria» ansikt til ansikt. Men etter å ha klart å ødelegge bryllupsseremonien, fordi han er så nervøs at han ikke husker ekteskapsløftene, og etter å ha kommet til å sette fyr på kjolen til Victorias mor, får han beskjed av «pastor Galswells» (Christopher Lee) om ikke å komme tilbake før han har lært seg ekteskapsløftene, og løper ut i skogen.

Der øver han seg på løftene, men mislykkes først hver gang. Endelig blir han trygg på seg selv og klarer å resitere dem. Han plasserer til slutt ekteskapsringen på en trerot som minner om en menneskehånd. Da han har gjort det griper hånden plutselig ham, og opp fra jorden stiger «Emily» (Helena Bonham Carter), likbruden, og erklærer at Victor er hennes mann. Hun ble mysteriøst drept på sin bryllupsdag, og har ventet på at hennes brudgom skal komme og gjøre krav på henne siden. «Emily» tar Victor med sin det overraskende farverike, levende og musikalske de dødes land.

«Victor» klarer først å lure «Emily», og får den alderende «Elder Gutknecht» (Michael Gough) til å sende dem tilbake til de levendes land ved hjelp av en ukrainsk trylleformel. Han forteller «Emily» at han vil introdusere henne for hans foreldre. Da de er tilbake drar han isteden til «Victoria» for å erklære sin kjærlighet til henne, men «Emily» oppdager dem og tar ham med tilbake til de dødes land mens «Victoria» ser hjelpeløst på. Mens «Victoria» forgjeves forsøker å overbevise pastoren og sine foreldre om at «Victor» trenger hjelp, låser «Maudeline» og «Finis» henne inne, og planlegger å gifte henne med den tilsynelatende rike «Lord Barkis Bittern». Ingen er klar over at «Barkis» planlegger å drepe «Victoria» og stjele hennes formue, som han fremdeles tror hun har.

Van Dort-familiens kusk, «Mayhew», dør på dette tidspunktet og ankommer de dødes land. Der forteller han «Victor» om Victorias forlovelse med «Barkis». «Victor», som tror at «Victoria» gifter seg med «Barkis» av fri vilje, bestemmer seg for å gjøre det beste ut av sin situasjon, og går med på å drikke gift som del av en seremoni i de levendes land som vil gjøre hans ekteskap med «Emily» offisielt. Mens «Victoria» og «Barkis» gifter seg forbereder innbyggerne i de dødes land seg på «Victor» og «Emilys» bryllup, og stormer både byen og bryllupet i de levendes land. Under kaoset oppdager den nygifte «Lord Barkis» til sin forferdelse av «Victoria» ikke eier en penny.

«Victoria» følger etter de døde til kirken, og oppdager «Victor» i midten av den bryllupsseremonien som vil drepe ham. «Emily» ser at «Victoria» ser på dem, og innser at hun er iferd med å berøve «Victoria» et lykkelig liv. Hun stanser «Victor» da han skal til å drikke den forgiftede vinen, og gir «Victor» tilbake til «Victoria». Gjenforeningen blir avbrutt av «Barkis», som minner forsamlingen på at «Victoria» nå er hans hustru, og at han ikke vil dra uten henne. En kamp oppstår mellom «Victor» og «Barkis». «Emily» gjenkjenner «Barkis» som mannen som forførte og drepte henne for lenge siden. Hun ber ham forsvinne og truer ham med et sverd. En selvsikker «Barkis» drikker den forgiftede vinen som var beregnet for «Victor», idet han hånende vil utbringe en siste skål for «Emily». Sekunder senere dør han, og de døde omgir og kaster seg over det skrekkslagne liket av «Barkis».

«Emily» forklarer for «Victor» og «Victoria» at de hører sammen. Da «Victor» protesterer og sier at han gav et løfte, sier «Emily» at han allerede har holdt det ved å sette henne fri. Nå vil hun sette ham fri. Hun går til utgangen av kirken, snur seg en siste gang, og går ut. I det hun kommer ut forvandles kroppen hennes til hundrevis av sommerfugler som flyr opp mot månen. «Victor» og «Victoria» ser på sammen, lykkelige over å endelig være gjenforent.

Roller[rediger | rediger kilde]

Alle skuespillerne har stemmer til rollene.

Skuespiller (stemme) Rolle
Johnny Depp Victor Van Dort
Helena Bonham Carter Emily, den døde bruden
Emily Watson Victoria Everglot
Tracey Ullman Nell Van Dort/Hildegarde
Paul Whitehouse William Van Dort/Mayhew/Paul, den døde kelneren
Joanna Lumley Maudeline Everglot
Albert Finney Finnis Everglot
Richard E. Grant Barkis Bittern
Christopher Lee Pastor Galswells
Michael Gough Elder Gutknecht
Jane Horrocks Sort enkeedderkopp/Fru Plum
Enn Reitel Mark/Town Crier
Deep Roy General Bonesapart
Danny Elfman Bonejangles
Stephen Ballantyne Emil

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Dukkene var 60 cm høye, og noen av scenene var så store at animatørene kom seg gjennom dørene i scenen ved å kroke seg litt sammen.
  • Filmen ble filmet over 55 uker, og 109 000 440 individuelle animerte bilder måtte settes opp og filmes.
  • Filmen ble nominert til «beste animasjonsfilm» til den 78. Oscar-utdelingen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]