Et førjulsmareritt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et førjulsmareritt
orig. Tim Burton's The Nightmare Before Christmas
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerFantasy, musikal, barnefilm
Utgivelsesår1993
Lengde76 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiHenry Selick
ProdusentTim Burton
Denise DiNovi
ManusforfatterTim Burton (historie)
Caroline Thompson (screenplay)
Michael McDowell (adaptation)
Danny Elfman (lyrics)
MusikkDanny Elfman
Foran kamera
MedvirkendeChris Sarandon
Danny Elfman
Catherine O'Hara
William Hickey
Glenn Shadix
Paul Reubens
Annen informasjon
Budsjett$18,000,000 (estimert)
Prod.selskapTouchstone Pictures (original verssjon)
Walt Disney Pictures (2006 3-D versjon)
Premiere22. oktober 1993
20. oktober 2006 (3-D versjon)
19. oktober 2007 (2007 3-D versjon)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Et førjulsmareritt (orig. Tim Burton's The Nightmare Before Christmas) er en stop motion-film fra 1993 regissert av Henry Selick. Musikken er komponert av Danny Elfman, Tim Burtons faste komponist. Danny Elfman fungerte også som Jack Skellingtons sangstemme.

Handling[rediger | rediger kilde]

I Halloweenland hersker den uberegnelige gresskarkongen Jack Skellington. Han overvåker produksjonen av redselsfulle, uhyggelige og overraskende effekter som eksporteres til «den virkelige verden» hvert år til allehelgensdag. En dag kommer Jack ved en tilfeldighet til å åpne døren til julelandet, som er befolket av alver og julenissen. Jack blir begeistret og bestemmer seg for å ta kontroll over julen. Entusiastiske innbyggere i Halloweenbyen bortfører julenissen mens Skellington overtar hans rolle og distribuerer skrekkinngydende presanger verden over. I en parallell handling forsøker tøydukken Sally å komme seg bort fra sin eier, en usympatisk «gal vitenskapsmann». Hun er hemmelig forelsket i Jack, og i en visjon ser hun at hans juleeventyr vil bære galt avsted. Tilsist må Skellington innse at hans versjon av julen ikke kan måle seg med nissens, men i mellomtiden har den sadistiske busemannen Oogie Boogie slått klørne i julenissen. Sally og Jack redder ham i siste liten, slik at han kan bøte på Jacks villfarne versjon av høytiden. Filmen ender med at Sally og Jack blir et par.

Nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Musikken til filmen (The Nightmare Before Christmas: Original Motion Picture Soundtrack) ble nominert til Golden Globe 1993 i kategorien «Best Original Score». Filmen fikk også Oscar-nominasjon samme år for «Beste visuelle effekter».

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Chris Sarandon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]