Batman vender tilbake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Batman vender tilbake
orig. Batman Returns
Generell informasjon
SjangerAction / Krim / Eventyr / Superhelt
Utgivelsesår1992
Prod.landUSA
Lengde2 t. 6 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiTim Burton
ProdusentTim Burton
Denise Di Novi
ManusforfatterDaniel Waters
MusikkDanny Elfman
SjeffotografStefan Czapsky
KlippChris Lebenzon
Foran kamera
Hovedrolle(r)Michael Keaton
BirollerDanny DeVito
Michelle Pfeiffer
Christopher Walken
Annen informasjon
BudsjettUSD 80 millioner
Prod.selskapWarner Bros.
PolyGram Filmed Entertainment
Premiere18. juni 1992 (USA)
8. august 1992 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Batman vender tilbake (originaltittel: Batman Returns) er en amerikansk superheltfilm om Batman fra 1992 regissert av Tim Burton. Dette er den andre filmen i Batman-serien og slik som den første spilles hovedrollen av Michael Keaton. Andre sentrale roller spilles av Danny DeVito, Michelle Pfeiffer og Christopher Walken.

Batman vender tilbake ble en stor publikumssuksess. Den er en oppfølger til Batman (1989).

Handling[rediger | rediger kilde]

Gotham City for 33 år siden: Et foreldrepar finner ut at deres nyfødte barn er vanskapt og kaster ham derfor i elva i en kurv som til slutt ender i kloakksystemet blant en flokk pingviner. 33 år senere har forretningsmannen Max Shreck en visjon om å bygge et nytt kraftverk for å redde byen i framtiden. Han blir så avbrutt av en klovnegjeng hvor han stikker av og havner i kloakken der han blir introdusert til personen som for 33 år siden ble kastet av broen, og som nå er blitt til en bisarr «pingvinskapning». Max Shreck slår seg sammen med Pingvinen og snart utgjør de to en slags kriminell duo som hevder de skal gjøre Gotham City bedre. Pingvinen er imidlertid besatt av hevn etter alle disse årene, og ved hjelp av sin armé av morderiske pingviner han han til hensikt å knuse alt han hater.

I mellomtiden oppdager Maxs sekretær, Selina Kyle, hans onde planer. Dette oppdages imidlertid av Max og hun utsettes for et drapsforsøk, men overlever og gjenoppstår deretter som Catwoman. Med sine overmenneskelige evner setter hun i gang et hevntokt mot sin tidligere sjef og hans lakeier.

Batman skjønner at noe alvorlig er i gjære i byen, men får problemer med å se hvem som er venn og hvem som er fiende. I tillegg blir Selina forelsket i Batmans alter ego, Bruce Wayne.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Batman vender tilbake ble en stor publikumssuksess og innbrakte så mye som 267 millioner dollar på verdensbasis, hvorav 163 millioner i USA alene.[1] Den ble den tredje mest innbringende filmen i USA i 1992.[2]

Produksjonskostnadene var på ca $80 millioner.[1]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen ble forholdsvis godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har oppnådd 78 % på Rotten Tomatoes.[3] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den kun 2 av 4 stjerner.[4] Leonard Maltin gav den også 2 av 4 stjerner.[5]

VG og Dagbladet gav den terningkast fire, mens Dagsavisen gav den tre.[6]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Den vant en Saturn Award for beste sminke (samt ytterligere tre nomineringer). Den ble i tillegg nominert til to Oscar og to BAFTA (i kategoriene beste sminke og spesial effekter), samt Hugo-prisen, tre MTV Movie Awards og en Razzie Award (Danny DaVito).[7]

I Rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Batman Returns (1992) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 24. april 2017. 
  2. ^ «Top 1992 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 7. januar 2020. 
  3. ^ «Batman Returns». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 12. juli 2019. 
  4. ^ Ebert, Roger. «Batman Returns Movie Review & Film Summary (1992) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 24. april 2017. 
  5. ^ Maltin, Leonard (28. november 2017). Leonard Maltin's Movie Guide: The Modern Era, Previously Published as Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780525536314. 
  6. ^ «Batman Vender Tilbake». www.filmfront.no. Besøkt 12. juli 2019. 
  7. ^ http://www.imdb.com/title/tt0103776/awards

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]