Insomnia (2002)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Insomnia
Generell informasjon
SjangerThriller / Mysterie / Drama
Utgivelsesår2002
Prod.landUSA
Lengde1 t. 58 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegissørChristopher Nolan
ProdusentBroderick Johnson
Paul Junger Witt
Andrew A. Kosove
Edward L. McDonnell
Manusforfatter1997-manuskript:
Erik Skjoldbjærg
Nikolaj Frobenius
2002-manuskript:
Hilary Seitz
MusikkDavid Julyan
SjeffotografWally Pfister
KlippDody Dorn
Foran kamera
MedvirkendeAl Pacino
Robin Williams
Hilary Swank
Maura Tierney
Martin Donovan
Paul Dooley
Lorne Cardinal
Annen informasjon
FilmselskapWarner Bros.
Buena Vista International
Budsjett$46 millioner
Premiere(r)3. mai 2002 (New York FF)
23. august 2002 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Insomnia er en amerikansk psykologisk thriller fra 2002 regissert av Christopher Nolan, med Al Pacino, Robin Williams og Hilary Swank i hovedrollene. Filmen er en nyinnspilling av den norske filmen med samme navn.

Handling[rediger | rediger kilde]

I den lille fiskebyen Nightmute i Alaska, blir en sytten år gammel jente ved navn Kay Connell funnet drept. To LAPD-detektiver, Will Dormer og Hap Eckhart, blir sendt til Alaske for å assistere det lokale politiet under etterforskningen. Samtidig foregår en intens intern politi-etterforskning i Los Angeles om hvorvidt Dormer (Al Pacino) har utvist grov uforstand i tjenesten. Eckhart (Martin Donovan) forteller Dormer at han har blitt tilbudt en avtale om immunitet i bytte for sitt vitnesbyrd om en av Dormer`s tidligere saker. Eckhart sier at han ikke har noe annet valg enn å godta denne avtalen. Dormer kommer med en plan for å lokke morderen tilbake til åstedet for ugjerningen. Dette forsøket mislykkes, og den mistenkte flykter inn i den tette tåken i området. Under jakten oppdager Dormer en person som løper vekk fra ham i tåken. Dormer mistenker at dette er morderen som prøver å stikke av fra åstedet og skyter etter denne personen, bare for å oppdage at han har skutt Eckhart. På grunn av Eckhart`s nært forestående vitnesbyrd, forstår Dormer at ingen vil tro på at dette bare var et uhell. I panikk endrer Dormer på åstedet før han skaffer hjelp og han forteller politiet at Eckhart ble skutt av den mistenkte morderen. Ellie Burr (Hilary Swank), en ung politi-betjent, blir satt til å lede etterforskningen av skyte-episoden og drapet på Eckhart..

I løpet av de neste dagene blir Dormer veldig plaget av søvnløshet og skyld over å drept Eckhart. Søvnløsheten blir ytterligere forverret av det evigvarende dagslyset i Alaska. Dormer begynner deretter å motta anonyme telefonsamtaler fra den mistenkte drapsmannen, som påstår å ha vært vitne til at Dormer drepte sin partner. Dormer er klar over at drapsofferet var fan av en krimforfatter som heter Walter Finch (spilt av Robin Williams). Dormer leter opp Finch`s adresse og bryter seg inn i leiligheten hans for å finne mulige bevis, bare for å bli oppdaget av Finch selv. Finch tilbyr Dormer en avtale. Dormer vil ramme den dreptes voldelig kjæreste Randy Stetz (Jonathan Jackson) for drapet i bytte mot Finch sin stillhet om hvem som egentlig drepte Eckhart.

Ellie Burr finner ett prosjektil på stedet hvor Eckhart ble skutt, noe som ikke stemmer overens med kulen i Eckhart`s kropp. Burr begynner å tro at Dormer har løyet om hvem som egentlig skjøt Eckhart . Den natten blir Dormer oppringt av Finch som forteller ham at han kvinnens død var "en ulykke", og at han slo henne i hjel i et anfall av raseri etter at hun avviste hans tilnærmelser. Finch avgir, under Dormer`s instruksjoner, et falskt vitnesbyrd på politistasjonen. Dette, sammen med et våpen plantet av Finch, gjør at søkelyset rettes mot eks-kjæresten Randy. Finch indikerer at Randy tidligere hadde misbrukt den drepte kvinnen.

På hotellet hvor han har oppholdt seg under etterforskningen i Alaska, betror Dormer seg til eieren av hotellet, Rachel Clement (Maura Tierney) om etterforskningen mot ham: Han fabrikkerte bevis for å få en pedofil dømt fordi Dormer var helt sikkert på at den pedofile var skyldig i å ha drept et lite barn, og denne pedofile ville ha blitt satt fri dersom Eckhart hadde vitnet mot Dormer. På vei tilbake til Finch`s leilighet, oppdager Dormer at Finch har gått for å møte Burr, og han innser at Finch har til hensikt å drepe Burr. Finch banker Burr bevisstløs. Dormer ankommer, men han klarer ikke å slå ut Finch. Burr redder Dormer fra Finch, som klarer å flykte, hun deretter holder Dormer fanget med pistol, og hun avslører at hun vet at Dormer skjøt Eckhart. Finch begynner å skyte mot dem. Burr skyter tilbake mot Finch, slik at Dormer får tid til å snike seg usett rundt bygningen. En kamp oppstår når Finch og Dormer skyter etter hverandre. Finch blir umiddelbart drept, og Dormer blir dødelig såret av skuddene. Dormer dør i Burr sine armer.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo-en.svg
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: