Bardalfeltet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 64°02′41,61″N 11°23′29,42″Ø

Helleristnigsfeltet ved Bardal
Båtristninger fra Bardal

Bardalfeltet er et stort helleristningsfelt på gården Bardal i Steinkjer, Nord-Trøndelag. Spesielt for dette feltet er at det inkluderer veideristninger og jordbruksristinger på samme bergpanel.

Feltet er et av de største i Midt-Norge, det dekker ca. 300 m² og består av over 400 figurer. Av dette er ca. 60 veideristninger med motiver av diverse byttedyr av tilnærmet naturlig størrelse. En hval er nesten seks meter lang, en av elgene er betydelig større enn de andre, for øvrig er avbildet rein, bjørn og sjøfugl. Figurene er konturhugget og ganske naturtro. Dette kan tyde på at de er relativt tidlig steinalder, det vil si fra ca. 4000 f.Kr.

De øvrige figurene er typiske for bronsealderens jordbruksristninger, det vil si fra ca. 1800 til 500 f.Kr. De er ikke hugget med særlig hensyn til de eldre ristningene, noe som kan gjøre feltet litt vanskelig å tolke og forstå. Disse nyere ristningene er for det meste av skip og båter, mange av dem ganske store. Det er også spiralfigurer og skålgroper.

Feltet er opparbeidet og skiltet av Nord-Trøndelag fylkeskommune. Det ligger ikke langt fra fylkesvei 285, ca. 11 km vest for Steinkjer sentrum. Feltet har Riksantikvarens ID nr. 73347.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gutorm Gjessing: Nordenfjeldske ristninger og malinger av den arktiske gruppe. Instituttet for sammenlignende kulturforskning Serie B: Skrifter XXX, Oslo 1936

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • «Bardalfeltet». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.  - Bardal 1
  • «Bardalfeltet». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.  - Bardal 2
  • «Bardalfeltet». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.  - Bardal 3
  • «Bardalfeltet». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.  - Bardal 4
  • «Bardalfeltet». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.  - Bardal 5