Bølareinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 64°8′46,525″N 11°56′19,338″Ø

Bølareinen forestiller ei simle i naturlig størrelse, 180 cm lang og 136 cm høy

Bølareinen er hovedmotivet i et større helleristningsfelt i Stod i Steinkjer kommune, langs fylkesvei 763, noen hundre meter overfor Snåsavatnet. Feltet har Riksantikvarens ID nr. 97696.

Helleristningsfeltet, som ble avdekket fra 1842 til 2001, består av rundt 30 figurer som omfatter jerv, bjørn, elg, en sjøfugl og en skiløper. Ristningene er antydningsvis datert til 3-4000 år f.Kr., og man antar at stedet på den tiden lå ved strandkanten av Trondheimsfjordens innerste del. Lokaliteten ligger på Valøya i Stod, like ved stedet der elva Bøla renner ut i Snåsavannet. På grunn av landhevingen er Snåsavatnet ikke lenger en del av Trondheimsfjorden.

Jernbanen mellom Steinkjer og Snåsa går like forbi feltet, og det ligger heller ikke langt fra riksveg 763. Det er bygd en turiststasjon og gangsti for de som vil besøke feltet, og årlig kommer rundt 50 000 besøkende for å se figurene. Turisttrafikken har ført til slitasje på enkelte av ristningene.

Beskrivelse av figuren[rediger | rediger kilde]

Konturene av reinen ble oppdaga i 1842, av Benjamin Vikran frå gården Vikran, da han skulle ta mose av fjellet for å reparere renna til ei elvekvern. Bildet har senere blitt tegnet opp med rødmaling. Reinsdyrfiguren er risset inn på et svaberg langs Bøla med hodet mot Snåsavatnet. Figuren viser et helt reinsdyr i full størrelse, 180 x 136 cm, der bare den nederste delen av framfoten mangler — trolig på grunn av forvitring. Linjene er rundt 2 cm brede, og konturen er fylt ut med prikkhogging, som kanskje skal forestille pels. Like framfor dyret kan en se et u-formet riss, kanskje restene etter et annet dyrebilde. En ufullstendig bjørnefigur som vender motsatt vei ligger også i nærheten. Det er noe uvisst hvorvidt ristningen representerer en bukk eller ei simle. Ristninger av denne typen kalles veideristninger, og ble sannsynligvis brukt for å øke jaktlykken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikipedia
Du kan lese mer om dette emnet i en lengre artikkel om emnet på Nynorsk Wikipedia kalt «Helleristingsområdet ved Bøla». Du kan eventuelt også utvide denne artikkelen ved å oversette derifra.