Bløtbukker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bløtbukker
En bløtbukk av slekten Oedemera
En bløtbukk av slekten Oedemera
Vitenskapelig(e)
navn
:
Oedemeridae
Latreille, 1802
Norsk(e) navn: bløtbukker[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Overfamilie: Tenebrionoidea
Antall arter: 1500, 11 i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene oftest i død ved
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Bløtbukker (Oedemeridae) er en gruppe av lange og slanke biller som vanligvis er lite sklerotiserte, dvs. myke. De voksne billene kan ofte finnes på blomster, mens larvene lever inne i plantestengler eller i morken, død ved. Det er kjent 11 arter fra Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (5 – 20 mm), slanke biller, kroppen vanligvis mer eller mindre myk. På farge er de ofte metallisk grønne eller blå, men det finnes også en del brunlige eller brokete arter. Oversiden er fint og kort hårete. Hodet er ganske lite, med utstående, nyreformede fasettøyne. Antennene er 11-leddete, trådformede eller sagtakkede, og omtrent halvparten så lange som kroppen. Brystskjoldet (pronotum) er omtrent så langt som bredt, mye smalere enn dekkvingene, hvelvet, ofte med knøler eller groper. Dekkvingene er langstrakte og parallellsidige, vanligvis myke, ofte med lengdefurer eller opphøyde ribber. Beina er lange og slanke, hos mange arter er hannenes baklår sterkt fortykkede og bakleggene krumme. For- og mellomføttene har fem ledd, bakføttene fire. Larvene er langstrakte og tynnhudete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Bløtbukkenes larver lever enten inne i plantestengler eller i fuktig, råtten, død ved. Av de norske artene lever den store arten Calopus serraticornis og bolverkbillen (Nacerdes melanura) i soppangrepet trevirke, som døde stokker av ulike treslag, men de kan også forekomme i gjerdestolper og råttent bygningstømmer. De rører ikke friskt tømmer og gjør dermed ikke noen skade der det ikke er betydelige råteskader fra før. De vanlige, metallgrønne artene av slekten Oedemera utvikler seg i tørre stengler av storvokste urter. De voksne billene finner man ofte på blomster, særlig i kurvplantefamilien, der de spiser pollen. De er aktive i solskinn.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Chrysanthia viridissima
Ischnomera cyanea
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. oktober 2020. Besøkt 17. oktober 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.
  • Zahradnìk, J. og Chvála, M. 1991. Teknologisk forlags store bok om insekter. N.W. Damm. Om bløtbukker, side 324-325.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]