Strathclyde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strathclyde
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Grunnlagt16. mai 1975
Opphørt1996
HovedstadGlasgow
Kart
Strathclyde
55°44′00″N 5°02′00″V

Dagens Strathclyde.

Strathclyde (gælisk Srath Chluaidh i betydningen «Dalen til elven Clyde») er et historisk område i Skottland, tidlig i middelalderen et selvstendig kongedømme, og var ett av de regionale kommuneområdene i Skottland fra 1975 til 1996.

Området Strathclyde[rediger | rediger kilde]

Historisk område[rediger | rediger kilde]

Det historiske området for kongedømmet Strathclyde.

Området eller regionen Strathclyde har sitt navn etter Kongedømmet Strathclyde som grovt sett dekket noe av det samme området som i dag, men med unntak av Argyll i nord og øyene Bute og Arran. De historiske grensene var aldri fastlagt og det er diskutabelt hvor stort det historiske kongedømmet var. På det meste var det større, og inkluderte områdene i sør som Carreck og Galloway, og store deler av Lothian. På det minste kun kjerneområdet slik som vist på det historiske kartet.

I middelalderen var Strythclyde språklig sett et bretonsk kongedømme mens Argyll var kjerneområdet for det gælisk kongedømmet Dalriada som ble overtatt av pikterne. Bute og Arran var brythoniske inntil de ble besatt av Dalriada, og deretter av norrøne grupper som blandet seg med lokalbefolkningen.

Med tanke på at dette skulle bli det mest betydningsfulle områdene i dagens Skottland, med de store byene Glasgow og Edinburgh (sistnevnte er ikke en del av dagens Strathclyde), er det tankevekkende at Strathclyde ikke overlevde som selvstendig nasjon, men ble innlemmet av sterkere naboer i nord, som Argyll, som utviklet seg til å bli dagens Skottland. Grunnen er at Strathclyde var omgitt av mektige naboer i både nord og sør, men uten naturlige grenser.

Områdets utstrekning[rediger | rediger kilde]

Regionen dekker det største landområdet i Skottland med en befolkning på rundt 2 millioner og strekker seg fra Det skotske høylandet i nord til de sørlige Uplands. Politisk sett har området vært dominert av Arbeiderpartiet. Den største byen er Glasgow.

Underregioner og distrikter[rediger | rediger kilde]

Det er 19 distrikter innenfor regionen Strathclyde som består av 6 underregioner.

Argyll underregion

Ayr underregion

Dunbarton underregion

Glasgow underregion

Lanark underregion

Renfrew underregion

De moderne fellesautoritetene i den tidligere regionen Strathclyde[rediger | rediger kilde]

De regionale inndelingene av styret ble avskaffet i 1996 og deres ansvarsområder ble slått sammen med distriktskommuner for å skape en felles autoritet (som det er 32 av i Skottland). De følgende fellesautoriteter dekker deler av den tidligere regionen Strathclyde:

Noen regionale tjenester som pleide å bli utøvet regionalt er nå fellesstyrt av de nye autoritetene. Disse inkluderer transport, politistyrkene og brannvesenet.

Se også[rediger | rediger kilde]