Hopp til innhold

Elderslie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For forstaden i Sydney, Australia, se Elderslie (New South Wales)
Elderslie
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Renfrewshire
Trad. grevskap:Strathclyde
StatusLandsby (village)
Befolkning5 180 (1991)
Høyde o.h.22 meter
Kart
Elderslie
55°49′50″N 4°29′03″V

Elderslie er en stor landsby i Renfrewshire, Skottland. Den gamle stavemåten for stedet er «Ellerslie». Landsbyen er lokalisert 4 km unna Paisley og ligger midtveis mellom Paisley og Johnstone. Elderslie er kjent for å være det sannsynlige fødestedet for den skotske nasjonalhelten William Wallace.

Historie[rediger | rediger kilde]

Elderslie er Ach-na-Feàrna i skotsk-gælisk, men navnet kommer fra Alder lea, eller elloern på gammel-engelsk hvor «li» betyr «eng». Landsbyen ble grunnlagt i 1398, selv om det var bosetning i området lenge før den tid, som Eldersly. Timothy Ponts kart fra 1596 har merket stedet som Ellersley.

William Wallace monumentet ble avduket den 28. september 1912 av Sir Thomas Glen-Coats. Det ble formgitt av J. C. Murrey fra Westminster. Det er rundt 12 meter høyt og dens fundament er 7 meter over bakken. Hver eneste august måned blir «Wallace Day» arrangert med en marsj fra sentrum av Johnston til monumentet.

William Wallace ble født i Elderslie rundt 1271. En lokal legende om eiketreet «Wallace Oak» forteller at Wallace unngikk å bli fanget av engelskmennene ved å gjemme mer enn 100 av sine menn (!) i et gigantisk tre.[trenger referanse] Treet forfalt grunnet alder og suvernierjegere som fjernet barken. En avlegger fra et 300 år gamle Wallace barlind ble plantet på utsiden av den nye skotske parlamentsbygningen i Edinburgh.

I nærheten av vegen som går til Gleniffer Braes finnes større helleristninger med et antall sirkler og groper som kalles for «kopp-og-ring»-markeringer, ikke ulik tilsvarende som finnes på vestkysten i Norge. De antas å være minst 3000 år gamle og kan være symboler på velstand og mengde.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Elderslie sognkirke ble åpnet 9. juni 1840.
  • En skole oppkalt etter Wallace ble bygget i 1866.
  • Elderslies første rådsforsamling ble bygget i 1924.
  • Elderslie offentlige bad ble åpnet i juni 1975.
  • Den dypeste kullminen i området var kalt for Snodgrass.
  • Elderslie Golf Club ble etablert i 1908, med 15 hull for herrer og 9 damer. Klubbens første kaptein var major Alex McRae.