Hopp til innhold

Galloway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For området i Texas, USA, se Galloway (Texas)
Galloway
Mull of Galloway
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Kart
Galloway
55°03′00″N 4°08′00″V

Topografisk kart som viser landform og grenser til Galloway og dets to fylker.

Galloway (skotsk-gælisk: Gall-ghaidhealaibh eller Gallobha; lavlandsskotsk: Gallowa; latin: Gallovidia)[1] er en region i sørvestlige Skottland bestående av grevskapene Wigtown og Kirkcubright. Navnet kommer fra skotsk-gælisk og betyr «fremmede gælere», og refererer til historisk gælere av blandet opphav, av både norrøn og gælisk opprinnelse, som en tid var dominerende området.[2]

Galloway er begrenset av havet i vest og sør, fjellene Galloway Hills i nord, og elven Nith; grensen mellom Kirkcudbright og Wigtown er markert av elven Cree. Det har tidligere også vært under en administrasjon kalt Stewart, under betegnelsen Stewartry of Kirkcudbright[3][4] (som strekker seg fra Nith til Cree, og er likeledes bundet av Galloway Hills i nord). Størrelsen og omfanget av Galloway har vært varierende i historiens gang.

Galloway er også navnet til en hardfødt rase av svarte, hornløse kveg som stammer fra regionen (og også til den mer karakteristiske Belted Galloway eller Beltie).[5][6] har alltid vært noe isolert grunnet at det har 240 km med ulendt kystlinje og en stor ubebodd fjellkjede i nord.

Landbruk[rediger | rediger kilde]

Historisk har Galloway vært kjent for både sine hester og sine kyr, og melk og kjøtt er fortsatte betydelige industrier. Det er også betydelig tømmerproduksjon og del fiskerier. Kombinasjonen av fjell og nedbør har gjort Galloway velegnet for produksjon av vannkraft, noe som ble begynt i 1929.[7][8] På begynnelsen av 2000-tallet har vindturbiner for vindkraftverk blitt opprettet for en rekke lokaliseringer ved vannskillet, og et stort antall vindkraftverk i havet utenfor kysten er planlagt for å øke Galloways produksjon av grønn energi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brooke, D (1994): Wild Men and Holy Places, Edinburgh: Canongate Press, ISBN 0-86241-479-2. Mange av hennes monologer er tilgjengelig online Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine..
  • Oram, Richard (2001): The Lordship of Galloway: c.900 to c.1300, John Donald Publishers Ltd.
  • Klaudios Ptolemaios: Geographia, red. Bill Thayer, LacusCurtius ved the University of Chicago (utgitt 2008)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]