Galloway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Topografisk kart som viser landform og grenser til Galloway og dets to fylker.

Koordinater: 55°03′N 4°08′V

For området i Texas, USA, se Galloway (Texas)

Galloway (skotsk gælisk Gall-ghaidhealaibh eller Gallobha; lavlandsskotsk Gallowa) viser i dag til det tidligere fylket Wigtownshire (omfattet vestkysten Western Seaboard, Galloway Hills i nord og elven Cree i øst) og tidligere også vært under en administrasjon kalt Stewart, under betegnelsen Stewartry of Kirkcudbright (som strekker seg fra Nith til Cree, og er likeledes bundet av Galloway Hills i nord).

Galloway ligger i sørvestlige Skottland, men området har variert meget i historiens gang. Det er deler av rådet for Dumfries and Galloway. Galloway er også navnet til en hardfødt rase av svarte, hornløse kveg som stammer fra regionen (og også til den mer karakteristiske Belted Galloway eller Beltie). Galloway har alltid vært noe isolert grunnet at det har 240 km med ulendt kystlinje og en stor ubebodd fjellkjede i nord.

Navn[rediger | rediger kilde]

Noen forskere har foreslått at navnet Galloway kommer fra Gallgaidhill. En lokalhistoriker ved navn Daphne Brooke mener at navnet var avledet fra 'Caleddon, den brythoniske formen av navnet skrevet på latin som Caledonia. Mutasjonen vil ha gitt Caleddon, Callewyddon, Callewydd, Galloway, – et mustasjonsmønster man også har sett i andre brythoniske stedsnavn.

Alternativet kan navnet være ett i en serie av germanske stedsnavn som begynner med Gal og betyr «fremmede» eller «utlendinger».

Kjente personer fra Galloway[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.