Thomas Brisbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Brisbane
Thomasbrisbane.jpg
Født23. juli 1773
Largs
Død27. januar 1860[1] (86 år)
Largs
Utdannet ved University of Edinburgh
Beskjeftigelse Astronom[2], militær, politiker
Nasjonalitet Australia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland, Kongeriket Storbritannia (–1801)
Medlem av Royal Society, Royal Society of Edinburgh
Utmerkelser Fellow of the Royal Society, storkorsridder av Order of the Bath, Royal Astronomical Societys gullmedalje (1828), Keith Medal (1845)

Thomas Makdougall Brisbane (født 23. juli 1773 i Largs i Skottland, død 27. januar 1860 samme sted) var en britisk soldat, guvernør og astronom. Han er mest kjent som navneopphavet til byen Brisbane i Queensland i Australia.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Brisbane ble født i Ayrshire i Skottland og var sønn av Thomas Brisbane og Eleanora Brisbane. Han studerte astronomi og matematikk ved University of Edinburgh før han ble offiser i British Army i 1789 og tjenestegjorde i Flandern, Vest-India, Spania og Nord-Amerika. Han tjenestegjorde under Hertugen av Wellington og ble i 1813 forfremmet til general-major og var del av den spanske selvstendighetskrigen i 1814 blant annet kommanderte han en brigade under slaget ved Vitoria. Han ledet også en brigade ved Plattsburgh under 1812-krigen mot USA.

I 1819 giftet han seg med Anna Maria Makdougall.

Tiden som guvernør[rediger | rediger kilde]

I 1821 ble Brisbane utnevnt som guvernør av New South Wales, en post han holdt frem til 1825. Gjennom sin tid som guvernør måtte han løse flere problemer knyttet til den raske veksten av kolonien. Han jobbet med valutareform og landreform. Han etablerte den første jordbruksskolen i New South Wales og eksperimenterte med dyrkning av tobakk, bomull, kaffe og newzealandsk lin.

I 1823 sendte han John Oxley for å finne et egnet sted for straffangekoloni for straffanger som begikk ytterlige lovbrudd. Oxley fant et egnet sted ved en større elv som rant ut i Moreton Bay. Et år senere ankom de første straffangene. Brisbane selv besøkte bosetningen i 1826. Oxley foreslo at både elven og bosetningen kunne kalles opp etter Brisbane.

I tiden som guvernør opplevde Brisbane flere større samarbeidsproblemer med resten av koloniadministrasjonen. Dette gjorde at han ble avsatt i 1825.

Tiden etter guvernørskapet[rediger | rediger kilde]

Brisbane forlot Sydney i desember 1825 og dro hjem til Skottland der han slo seg ned og tok stor interesse i vitenskap, hans eiendom og regimentet. Han ble valgt til president av Royal Society of Edinburgh i 1832 og i 1836 ble han adlet som baronett. Samme år ble han tilbudt jobben som øverstkommanderende for styrkene i Canada og to år senere ble han tilbudt samme stillingen i India, han avslo begge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 28. apr. 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 23. jun. 2015