Aksel Hennie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Axel Hennie)
Hopp til: navigasjon, søk
Aksel Hennie
Aksel Hennie 2012 (cropped).jpg
Aksel Hennie i Pionér, 2012.
FødtAksel Hennie
29. oktober 1975 (42 år)
Oslo
Utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo (–2001)
Beskjeftigelse Skuespiller, regissør og manusforfatter
NasjonalitetNorge
Utmerkelser
7 oppføringer
Amandaprisen for beste regi, Folkets Amanda, Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle, Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle, Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle, Kanonprisen for beste manus, Kanonprisen for beste hovedrolle

Aksel Hennie (født 29. oktober 1975) er en norsk skuespiller, regissør og manusforfatter kjent fra filmene Hodejegerne, Jonny Vang, Uno og Buddy. Han spilte hovedrollen i filmen om Max Manus som var en av Nordens største filmsatsinger noensinne.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Han er oppvokst på Lambertseter i Oslo.[1] I 1996 ble Aksel Hennie og kameraten Rem dømt for henholdsvis fire og ni tilfeller av tagging. Hennie malte graffiti under kunstnernavnet Ceel. De fikk begge erstatningsdommer og betinget fengsel. Hennie ble utstøtt av miljøet som var av den oppfatning at han tystet på kameratene sine. Situasjonen dannet grunnlaget for suksessfilmen Uno som Hennie skrev og senere regisserte og spilte i. Flere av personene i den tidligere kretsen rundt ham er i dag en del av det politiet betegner som gjeng- og ransmiljøet på Østlandet. Dommen mot Hennie var en av de første taggerdommene i Norge.[2]

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Hennie er utdannet ved Statens Teaterhøgskole. Han har medvirket i sentrale roller på scenen som blant annet Flammefjes og Lomman full av stein ved Teatret Vårt, samt Svart mjølk og Kaos er granne med Gud ved Det norske teatret. Han var også med i originalbestningen på storsuksessen TanGhost (basert på Henrik Ibsens Gengangere) hvor han spilte Oswald. Hennie har også spilt tittelrollen i William Shakespeares HamletOslo Nye Teater i 2006, og spilte høsten 2009 og våren 2010 sammen med Ane Dahl Torp og Dennis Storhøi i stykket Drapene i Aalst for POS Theatre Company.

Han har spilt i en rekke filmer; blant annet 1732 Høtten (1998), Jonny Vang (2003), Buddy (2003), Hawaii, Oslo (2004) og Uno fra 2004 som han i tillegg regisserte og skrev manus til. Etter Jonny Vang gikk karrieren raskt fremover for Hennie. Han spilte blant annet i Ulvesommer og Buddy. I sistnevnte, regissert av Morten Tyldum, spilte han rollen som Geir og han gjennomførte nesten alle stuntene selv. Filmen ble en stor suksess i Norge og fikk svært god kritikk, men ble ikke like godt mottatt på det svenske, danske og finske kinomarkedet.

Hennie har siden 2005 også vært involvert i produksjon av reklamefilm med stor suksess. Reklamefilmer han regisserte vant Gullfisken i 2007 og 2008. I 2007 var han aktuell i miniserien Torpedo.

I 2008 spilte han hovedrollen i storfilmen Max Manus om motstandshelten med samme navn. Filmen ble en stor publikumssuksess i Norge. I 2011 spilte han i filmen Hodejegerne, som også ble lansert godt internasjonalt. Året etter spilte han i den amerikansk-britiske krigsfilmen Age of Heroes, før han i 2013 landet en rolle som Tydeus i en film om den gresk-romerske guden Herkules. Han har også spilt astronauten Alex Vogel i filmen The Martian (film) (2015).

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

TV-serier[rediger | rediger kilde]

Regi[rediger | rediger kilde]

Manus[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Evig pint». Aftenposten. Besøkt 10. januar 2017. 
  2. ^ Heyerdahl, Nicolai og Hansen, Frode (7. oktober 2004). «Aksel Hennies hemmelige fortid». Dagbladet. Besøkt 11. oktober 2007. 
  3. ^ «Dette ar Amanda-vinnerne 2014». vg.no. 17. august 2014. Besøkt 17. august 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]