Den norske filmfestivalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den norske filmfestivalen
StedHaugesund
TidspunktAugust
Grunnlagt1973
FrekvensÅrlig
TypeFilmfestival
Nettstedhttps://www.filmfestivalen.no/

Den norske filmfestivalen, ofte kalt Filmfestivalen i Haugesund,[1] er en årlig filmfestival i Haugesund i Rogaland[2] stiftet i 1973. Festivalen arrangeres og finansieres av Den norske filmfestivalen AS. Festivalen ble første gang arrangert i Drøbak i 1973, og deretter arrangert i ulike byer inntil den fikk fast sted i Haugesund i 1987.[3]

H.K.H. Kronprins Haakon er festivalens høye beskytter, mens Liv Ullmann er ærespresident.[4]

Amandaprisutdelingen[rediger | rediger kilde]

Et av festivalens viktigiste funksjoner er den årlig prisutdeling med festivalens egen pris, Amandaprisen, som gis til bl.a norskproduserte filmer innen flere kategorier som bl.a. beste film, beste regi, beste mannlig skuespiller og beste kvinnelig skuespiller etc, og dessuten også en filmkategori for beste internasjonal film. Den norske filmprisen, Amandaprisen er blitt delt ut under festivalen siden prisen ble etablert i 1985.[2] Om arbeidet og festivalen skriver organiasjonern selv:

Den norske filmfestivalen i Haugesund har gjennom en årrekke hyllet filmen og filmkunsten ved å være møtested for norsk og nordisk filmbransje og det allmenne publikum. Festivalen er en arena for filmfaglige og filmpolitiske diskusjoner og et utstillingsvindu for nasjonal og internasjonal film.[5]

Spesialpriser[rediger | rediger kilde]

 • Ærepris (Den norske filmfestivalen og Liv Ullmanns ærespris)
 • Gullklapper
 • Amanda-steinen - En årlig hederspris til to norske skuespillere, som et samarbeid mellom festivalen og Haugesund kommune.

Vertsskap for andre filmpriser[rediger | rediger kilde]

Festivalen fungerer også som vert for andre filmpriser:

Andre arrangementer[rediger | rediger kilde]

Ung film[rediger | rediger kilde]

Ung film er egen ungfomsfilmfestival, som arrangeres samtidig med hovedfestivalen. Denne separate festivalen blir både styrt og utformet av ungdommer selv, gjennom et eget ungdomspanel.

New Nordic Films[rediger | rediger kilde]

New Nordic Films arrangerer en årlig messe under navnet Nordic Co-Production Marked, innen nordisk og internasjonel filmbransje. Arrangementet ble første gang holdt i 1995. Arrangementet er først og fremt en møteplass for filmskapere, produsenter, filmorganisasjoner, festivalarrangjører og platformer for filminnhold. Hensikten er å skape et tettere samarbeid mellom filmbransjen og aktørerer på et internasjonalt plan. Arrangementet varer èn dag og avholdes paralelt med Den norske filmfestivalen.[6]

Walk of Fame[rediger | rediger kilde]

Oversikt over norske skuespillere som har blitt hendret på Haugesund Walk of Fame-utmerkelsen.

Siden 2015 har festivalen samarbeidet med Haugesund sentrum om Haugesund Walk of Fame, også kalt Amanda-steinene, hvor to skuespillere hedres hvert år med hver sin granittsten i Haraldsgata.[7] Skuespillere som bl.a. Liv Ullmann, Bjørn Sunquist, Sven Nordin, Ingar Helge Gimle, Ane Dahl Torp har blitt hedret med en stein.

Seminarer[rediger | rediger kilde]

En rekke seminarer og samtalepaneler arrangeres av og under hovedfestivalen, ofte i samarbeid med eksterne aktørerer. Arrangementer har bl.a. vært: Filmsamtalen, Kinoseminar, Filmpolitisk seminar og Haugesund Barnefilmkonvent.

Festivalens struktur[rediger | rediger kilde]

Festivalen arrangeres og finasieres av aksjeselskapet Den norske filmfestivalen AS, som eies av bransjeorganisasjonen Film & Kino (tidligere Kommunale Kinematografers Landsforbund, 60 % av aksjene), Haugesund kommune (20 %) og Rogaland fylkeskommune (20 %).[8]

Festivalens styre[rediger | rediger kilde]

Per 2024 består styret av følgende:

Festivalens ledese[rediger | rediger kilde]

Amandakomiteen[rediger | rediger kilde]

Arbeidet med prisutdelingen gjøres av Amandakomiteen, og er oppnevnt av styret i Den norske filmfestivalen AS, med bl.a. festivalsjefen Tonje Hardersen, sekretær og representant for Den norske filmestivalen, samt en rekke ledere fra ulike bransjeorganisasjoner.

New Nordic Films[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «dagbladet.no tag: Filmfestivalen i haugesung». Dagbladet.no. Besøkt 8. juni 2014. 
 2. ^ a b «Den norske filmfestivalen». Visit Haugesund. Arkivert fra originalen 14. juli 2014. Besøkt 8. juni 2014. 
 3. ^ «Nordens Cannes for 40. gang» (PDF). Den norske filmfestivalen. s. 6. Arkivert fra originalen (PDF) 14. juli 2014. Besøkt 8. juni 2014. 
 4. ^ «Om festivalen». Den norske filmfestivalen. Arkivert fra originalen 26. juni 2014. Besøkt 8. juni 2014. 
 5. ^ «Om festivalen». Den Norske Film Festival i Haugesund (norsk). Besøkt 30. mars 2024. 
 6. ^ «NEW NORDIC FILMS». New Nordic Films (norsk). Besøkt 30. mars 2024. 
 7. ^ «To nye skuespillere fikk steiner på «Haugesund Walk of Fame»». tv2.no. 21. august 2021. Besøkt 12. september 2021. 
 8. ^ «Filmfestivalen, Den norske - Roller og kunngjøringer». Proff. Arkivert fra originalen 14. juli 2014. Besøkt 8. juni 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]