Austrobaileyaceae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Austrobaileyaceae,
Austrobaileya
mangler bilde
Vitenskapelig(e)
navn
:
Austrobaileyaceae, Austrobaileya
Croizat (1943), C.T.White
Norsk(e) navn: Austrobaileyaceae-familien,
Austrobaileya-slekten
Hører til: Austrobaileyales,
dekkfrøede planter,
blomsterplanter,
karplanter
Antall arter: 2
Habitat: tropisk
Utbredelse: Queensland, Australia
Delgrupper:

Slekt og arter: Se tekst

Austrobaileyaceae er en familie av dekkfrøede planter i ordenen Austrobaileyales, og inneholder bare én kjent slekt – Austrobaileya. Slekten inneholder bare to kjente arter som begge vokser i delstaten Queensland i det nordøstlige Australia. Artene er primitive og arkaiske, og trenegr pollinering av fluer.

Plantene er ved-aktige lianetrær som er eviggrønne. Stammene kan være littvridd, og grenene er rette og bladrike. Av bladene kan det utvinnes eteriske oljer. Bladverket foretrekker skygge og derfor vokser planten sjelden over «taket» i regnskogen. Artene foretrekker varme og fuktighet. Fruktene er om lag 7 cm lange, oransje, og formet som en pære eller avokado.

Tidligere ble familien henordnet under ordenen (Croizat) Croizat (1943), men fra og med 2003 (APG II-systemet) regens den som en familie i ordenen Austrobaileyales'.

Austrobaileya maculata er et liane-aktig tre som vokser i fuktige habitater i skyggelaget i regnskogen av Queensland.

Austrobaileya scandens kan bli 15 meter høy, og har blå-grønt bladverk. Blomstene er spiralsatt med blekgrønne kronblader. De pollineres av fluer. Arten vokser bare i skogsområdet Daintree i Queensland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]