Hopp til innhold

Haneborg skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haneborg skole
Motto«Vi skal skape trygghet og trivsel for personlig utvikling og et positivt selvbilde.»
LandNorge
TypeBarneskole
Org.formUnderenhet til næringsdrivende og offentlig forvaltning
Org.nummer974583658
Grunnlagt1957
Region/fylkeAkershus
KommuneAurskog-Høland
AdresseNordre Mangen vei 27
Lierfoss
1930 Aurskog
RektorThor Lindberg
Klasser8
Elever111
Ansatte26
Nettstedhttp://www.aurskog-holand.kommune.no/akershus/aurskog/grunnskole.nsf/id/28F07ABB3B9C7311C12572370025BA49?OpenDocument
Beliggenhet
Kart
Haneborg skole
59°55′39″N 11°32′36″Ø

Haneborg skole er en barneskole for østre og nordre deler av Aurskog, beliggende på Lierfoss i Aurskog-Høland kommune i Akershus. Skolen ble innviet som en sentralskole i 1957 og erstattet de tidligere skolekretsene Ovlien, Fagerlia, Ulviken, Lokshaug og den opprinnelige Haneborg skole som lå i Holmenbyen. Haneborg skolekrets strekker seg over 239,9 km², og er med dette den største skolekretsen i Aurskog-Høland. Skolekretsen er større i utstrekning enn kommuner som Sørum, Fet og Enebakk. Skolen ble åpnet av tidligere generalsekretær i FN, daværende fylkesmann i Oslo og Akershus Trygve Lie. Skolebygningen er tegnet av det anerkjente arkitektkontoret Blakstad og Munthe-Kaas og er kjent for sin flotte arkitektur.

Haneborg skole, 1961.
Skolekjøkkenhagen ved Haneborg skole.
Urskog fort, i nærområdet av skolen.
Haneborg gamle skole, 1961.
Gapahuken i Dingsrudåsen.

Skolen ligger i et vakkert kulturlandskap, nær det kulturhistoriske området omkring Urskog fort, et område som ofte benyttes i undervisningen. Skolen disponerer en gapahuk/bålplass på Dingsrudåsen som ble oppført av Tertitten 4H i 2012.

Haneborg skole har et romslig uteområde på 21,3 daa, som blant annet rommer ballplasser, lekeapparater, skøytebane, sandvolleyballbane, grillplass, en hoppbakke med K-punkt på 6 meter, eplehage hvor hvert klassetrinn har hvert sitt epletre, samt en økologisk kjøkkenhage - Aurskog-Hølands eneste skolekjøkkenhage. Skolens uteareal utgjør et svært viktig nærmiljøanlegg for barn og unge i Lierfoss-området, og blir i stor grad også utnyttet som et mål for turgåere.

Statens vegvesen planlegger gang- og sykkelvei langs Fv 236 fra Lierfosskrysset til Haneborg skole, et prosjekt som vil sikre trafikksikker skolevei for elever bosatt sør for Fv 170. Prosjektet vil muliggjøre en betydelig økt boligbygging i skolekretsen.

Skolen ble utvidet med gymsal/samfunnssal, garderober og undervisningsrom i 1982. Store deler av skolebygningen ble i betydelig grad renovert med statlige motkonjukturmidler i 2009-2010, og skoleanlegget framstår i dag som relativt velholdt og tidsmessig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]