Hopp til innhold

Johan Vaaler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Vaaler
Vaaler som student i 1887.
Født15. mars 1866Rediger på Wikidata
Aurskog-Høland
Død14. mars 1910Rediger på Wikidata (43 år)
Christiania
BeskjeftigelseOppfinner Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Johan Vaaler (født 15. mars 1866 i Aurskog, død 14. mars 1910 i Kristiania) var en norsk oppfinner, feilaktig tilkjent æren for å ha oppfunnet bindersen.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Han tok examen artium i 1887 og livnærte seg som huslærer mens han studerte elektronikk hjemme. I 1892 ble han ansatt på Bryns patentkontor i Kristiania.

I 1899 søkte han tysk patent på en «papirklemme» av ståltråd til å holde papir sammen, og patentet ble innvilget 6. juni 1901. Samme år fikk han også amerikansk patent på sin oppfinnelse. Hans papirklemme kom aldri i produksjon fordi en bedre og mer funksjonell papirklemme allerede fantes på markedet, men antagelig ikke i Norge. Den papirklemmen som vi nå kaller binders, ble fremstilt av «The Gem Manufacturing Company» i England, antagelig allerede omkring 1890. Derav den svenske betegnelsen for binders: «ett gem». Ut fra kunnskapen om at Vaaler oppfant en slags binders, er det oppstått en norsk myte om at han faktisk oppfant den vi bruker idag. Men Vaalers versjon var mindre brukbar fordi den siste runden på ståltråden manglet. Litteraturen om binders, også internasjonalt, krediterer ofte feilaktig Vaaler med oppfinnelsen som er blitt et symbol på teknisk genialitet.

Vaalers «papirklemme», patentert i 1901.
Frimerke utgitt 1999 til minne om Vaalers patent. Motivet er en binders av typen «Gem», ikke den papirklemmen som er avbildet på patentbrevet i bakgrunnen.

Vaaler skal ha vært en stor teknisk begavelse med en fabelaktig hukommelse, men dessverre døde han så tidlig at han aldri rakk å få fullt utløp for talentet. Ifølge hans familie skal han ha vært en beskjeden og innesluttet person, uten den pågåenhet som er nødvendig for å gjøre en oppfinnelse til en kommersiell suksess. Men det vitner om stort pågangsmot at han faktisk søkte og fikk patent for sin papirklemme i to store industriland. Det må ha vært hans livs store skuffelse å oppdage at andre hadde kommet ham i forkjøpet med et mer anvendelig produkt. Hans patentrettigheter fikk utløpe i all stillhet. Men han slapp å oppleve at han i ettertid ble tilkjent ufortjent berømmelse for en mislykket oppfinnelse.

Den norske dyrkelsen av Vaaler som oppfinner av bindersen nådde et høydepunkt i 1999, hundre år etter at han søkte patent i Tyskland. Da utga Posten et frimerke med bilde av en binders som det første i en serie om norsk oppfinnsomhet. Bakgrunnen var en faksimile av det tyske «Patentschrift». Figuren i forgrunnen var imidlertid ikke den papirklemmen Vaaler tegnet på patentsøknaden, men en binders av den kjente gem-typen. Samme år ble Binderssteinen av kunstneren Arne Lindaas avduket som et minnesmerke over Johan Vaaler og hans patent på Lierfoss i Aurskog-Høland kommune, like ved gården hvor han ble født. Johan Waalers vei på Lierfoss er oppkalt etter Johan Vaaler.

Johan Vaaler tilkjennes fremdeles i nyere utgaver av norske oppslagsverk æren for å ha oppfunnet den vanlige bindersen, og så sent som i 2005 fikk han en lang biografi i siste bind av det nye Norsk biografisk leksikon som bindersens oppfinner.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Henry Petroski, The Evolution of Useful things (1992); ISBN 0-679-74039-2 (med en omfattende historikk om tidlig bindershistorie)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]