Acetylsalisylsyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Aspirin)
Hopp til navigering Hopp til søk
Acetylsalisylsyre
{{{navn}}}
Systematisk (IUPAC) navn
2-(acetyloksy)benzosyre
Identifikatorer
CAS-nummer50-78-2
ATC-nummerB01AC06, N02BA01 A01AD05, B01AC06, N02BA01
Kjemiske data
FormelC6H4(OCOCH3)COOH
SMILESeMolecules & PubChem
Farmakokinetiske data
MetabolismeOmdannes til hovedmetabolitten salisylsyre under og etter absorpsjonen.
Halveringstidca. 12 timer[1]
Utskillinghovedsakelig urin
Terapeutiske data
Lovlig statusKun resept(NO)
KlassifiseringAnalgetikum, antipyretikum, antiinflammatorisk middel
VirkningsmekanismeHemming av cyklooksygenasen og derved hemming av prostaglandin E2, prostaglandin I2 og tromboxan A2. Acetylsalisylsyre har hemmende virkning på blodplatenes evne til å aggregere.

Acetylsalisylsyre er et smertestillende[2], febernedsettende og betennelsesdempende ikkesteroid antiinflammatorisk middel. Stoffet reduserer også blodplatenes evne til å klumpe seg sammen. Stoffet er en fargeløs, krystallisk forbindelse med sur smak og uten lukt. Den er lett løselig i alkohol, tungt løselig i vann og smelter ved rask oppvarming mellom 135 °C og 141 °C.

Historie[rediger | rediger kilde]

Acetylsalisylsyre har vært i bruk som legemiddel i mer enn 100 år. Den aktive substansen, kjent allerede i antikken, fra barken fra piletreet ble isolert i krystallin form i 1828 av Henri Leroux. Kjemikalien ble også senere ekstrahert fra mjødurt av tyske forskere 1839.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Stoffet brukes mot smerter (spesielt hodepine) og feber og finnes under flere varemerkebeskyttede navn, blant annet Dispril, Aspirin og Globoid. Acetylsalisylsyrens betennelsesdempende effekt gjør at den også brukes ved leddgikt. Stoffet brukes i små doser ved forebygging av hjertesykdommer, Albyl-E, og etter drypp eller hjerteinfarkt for å hindre blodet i å levre seg i blodårer som fører til hjernen eller hjertet.

Graviditet og amming[rediger | rediger kilde]

Acetylsalisylsyre bør ikke brukes over lengre tid under svangerskapet, og ikke i det hele tatt de siste tre månedene før fødselen. Jevnlig bruk bør også unngås ved amming.[3]

Forsiktighet[rediger | rediger kilde]

Acetylsalisylsyre kan forårsake magesår dersom man tar for mye av det. Albyl-E er laget slik at tablettene ikke blir oppløst før de når tarmen for å unngå denne virkningen. Stoffet kan også være årsak til astma, eller forverre astmaen til de som allerede har det. Barn som har influensa eller vannkopper bør ikke få acetylsalisylsyre, siden stoffet ved disse sykdommene kan utløse en alvorlig (men sjelden) sykdom kalt Reyes syndrom. Det kan også være hormonforstyrrende.[4]

Fotnoter og referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Er avhengig av basisk eller sur urin
  2. ^ «acetylsalisylsyre – Store medisinske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 2. mai 2017. 
  3. ^ «Acetylsalisylsyre». Pasienthåndboka.no. Besøkt 23. august 2007. 
  4. ^ Hodepinetabletter er hormonforstyrrende[død lenke]forskning.no

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]