Portia de Rossi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Portia de Rossi
Portia de Rossi (46991232344) (cropped).jpg
FødtAmanda Lee Rogers
31. jan. 1973Rediger på Wikidata (50 år)
HorshamRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fjernsynsskuespiller, skribent, selvbiograf, modell, filmskuespillerRediger på Wikidata
Utdannet ved University of MelbourneRediger på Wikidata
EktefelleMel Metcalfe III (19961999)
Ellen DeGeneres (2008–)
Nasjonalitet Australia, USA (2011–)Rediger på Wikidata
UtmerkelserGenesis Award
Aktive år1994
IMDbIMDb

Portia Lee James DeGeneres (født 31. januar 1973) er en australsk skuespiller, best kjent for sine roller som advokaten Nelle Porter i TV-serien Ally McBeal og Lindsay Bluth Funke i situasjonskomedien Arrested Development. Hun er kjent for rollen som Veronica Palmer i komiserien Better off Ted.

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Hennes første store rolle var som en ung og lett påvirkelig modell i den australske filmen Sirens, som hadde premiere i 1994. Kort tid etter premieren flyttet hun til Los Angeles og hadde gjesteroller i flere TV-programmer før hun fikk en rolle i filmen Scream 2. Hun fikk internasjonal oppmerksomhet som en av de sentrale skuespillerne i TV-serien Ally McBeal i 1998, der hun spilte advokaten «Nelle Porter». Hun medvirket i serien helt til den ble innstilt i 2002.

I 2001 spilte hun i Hvem er Cletis Tout? sammen med Christian Slater. Mellom 2003 og 2006 spilte de Rossi rollen som Lindsay Bluth Funke på Fox TVs kritikerroste Emmy-vinnende serie Arrested Development.

Bokutgivelse[rediger | rediger kilde]

I 2009 ga hun ut boka Unberable Lightness. Boka handler om hennes utvikling av spiseforstyrrelser, hennes møte med modellyrket og Hollywood. Hun skriver også en del om sin usikkerhet knyttet til at hun holdt sin seksuelle legning skjult.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

Portia de Rossi er gift med Ellen DeGeneres. De bor i Beverly Hills, og begge er praktiserende veganere.

Veldedighet[rediger | rediger kilde]

De Rossi støtter en rekke veldedige organisasjoner inkludert Locks of Love som en gruppe som selger parykker til barn med medisinsk hårtap. Hun har også støttet pengeinnsamlingen for organiasjonen FXB International som er en afrikansk organisasjon som jobber med aids og The Art of Elysium som jobber med dødssyke barn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]