Portia de Rossi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Portia de Rossi
PortiadeRossiEllenDeGeneresHWOFSept2012.jpg
de Rossi (til venstre) med kona Ellen DeGeneres i 2012.
FødtAmanda Lee Rogers
31. januar 1973 (47 år)
Horsham, Victoria, Australia
Ektefelle Mel Metcalfe (1996–1999)
Ellen DeGeneres (2008–)
Partner(e) Ellen DeGeneresRediger på Wikidata
Utdannet ved University of MelbourneRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespillerinne, modell, aktivist
Nasjonalitet Australia Australia
USA USA
Utmerkelser Genesis AwardRediger på Wikidata
Aktive år1994–
IMDbIMDb

Portia Lee James DeGeneres (født 31. januar 1973) er en australsk skuespiller, best kjent for sine roller som advokaten Nelle Porter i TV-serien Ally McBeal og Lindsay Bluth Funke i situasjonskomedien Arrested Development. Nå er hun kjent for rollen som Veronica Palmer i komiserien Better off Ted.

De Rossi støtter en rekke veldedige organisasjoner inkludert Locks of Love som en gruppe som selger parykker til barn med medisinsk hårtap. Hun har også støttet pengeinnsamlingen for organiasjonen FXB International som er en afrikansk organisasjon som jobber med aids og The Art of Elysium som jobber med dødssyke barn.

Hennes første store rolle var å spille den unge og mottakelige modellen i den australske filmen Sirens fra 1994. Kort etter flyttet hun til Los Angeles og hadde gjesteroller i flere TV-programmer før hun fikk en rolle i filmen Scream 2. Hun tiltrakk seg internasjonal oppmerksomhet da hun ble en av de viktigste skuespillerne i TV-serien Ally McBeal i 1998 som advokaten Nelle Porter. Hun ble med i serien helt til serien ble lagt på hylla i 2002.

I 2001 spilte hun i Hvem er Cletis Tout? sammen med Christian Slater. Mellom 2003 og 2006 spilte de Rossi rollen som Lindsay Bluth Funke på Fox TV's kritikerroste Emmy-vinnende serie Arrested Development.

Portia ga ut boka Unberable Lightness i 2009. Boka handler om hennes utvikling av spiseforstyrrelser, hennes møte med modellyrket og Hollywood. Hun skriver også en del om hennes usikkerhet rundt det å være en skjult lesbisk skuespiller.

Portia er gift med Ellen DeGeneres. De bor i Beverly Hills, og begge er praktiserende veganere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]