Deportasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Deportasjon av polske jødiske barn fra gettoen i Łódź under andre verdenskrig
Deportasjon fra Christmasøya i 2012

Deportasjon (fra latin, deportare, bære eller føre bort) betyr vanligvis utvisning av et eller flere mennesker fra et land eller område.

I norsk sammenheng brukes ordet mest i forbindelse med at et regime forviser grupper av «brysomme individer» til fjerntliggende strøk med frihetsinnskrenkning.[1]

I moderne angloamerikansk rett brukes ordet om uttransportering av utlendinger etter lov eller offentlige vedtak og er en rett som alle land etter internasjonal rett har ut fra suverenitetsprinsippet.[2] Det benyttes særlig overfor personer uten gyldig oppholdstillatelse.[3]

Deportasjon kan skje innenfor et land, hvor enkeltmennesker eller grupper tvangsmessig flyttes til andre deler av landet. I moderne tid er deportasjonene i forbindelse med andre verdenskrig mest kjent. I Tyskland ble jøder forflyttet til gettoer og østeuropeere til ulike tvangsarbeidssteder.[4][5] I Sovjet ble flere folkegrupper (tartarer, volgatyskere, estere/latviere/litauer) tvangsflyttet. I USA ble japansk-amerikanere deportert da de ble ansett som en sikkerhetsrisiko. Under andre verdenskrig ble jødene i Norge deportert til utryddelsesleire i Polen og befolkningen i Finnmark og Nord-Troms ble tvangsflyttet på slutten av krigen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johs Andenæs og Frode Sulland: deportasjon Store norske leksikon, hentet 30. mars, 2013
  2. ^ deportation Encyclopædia Britannica, hentet 30. mars, 2013
  3. ^ Deportation (betalingsmur) The Columbia Encyclopedia, 6 opplag, via Questia, hentet 30. mars, 2013
  4. ^ Deportation to the Death Camps, Yad Vashem (en)
  5. ^ Database of deportations during the Holocaust - The International Institute for Holocaust Research, Yad Vashem (en)

Se også[rediger | rediger kilde]