Jesusbevegelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Jesusbevegelsen (engelsk: The Jesus Revolution) var en radikal kristen bevegelse som hadde sitt utspring i hippie-bevegelsen på slutten av 1960-tallet i USA. Hippie-bevegelsen representerte et politisk og kulturelt brudd med det etablerte samfunnet. Når de ble kristne, tok de med seg hippie-kulturen inn i kristendommen. I Norge hadde derimot Jesusbevegelsen mindre appell i hippie-miljøet enn i USA.[1]

Bevegelsen begynte for alvor å utbre seg på 1970-tallet og kom også etter hvert til Europa og Norge. Kristne ungdomsbevegelser ble influert og mange av de mer karismatiske miljøene (som eksempelvis Aril Edvardsens Sarons Dal) ble påvirket. Jesusbevegelsen førte med seg en iver og et engasjement hos store deler av datidens kristne ungdommer. Jesus-bevegelsen kan vel sies å være en slags motkulur mot det materialistiske Vesten.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Norske grupper som var preget av Jesusbevegelsen var Guds Fred med base i bokollektivet Fredens bolig i Bærum, og Ung Visjon/Ny Visjon i Molde. Visegruppa Kari Hansa og Gregers Hes hadde utspring i Guds Fred-miljøet, mens jazzrockgruppa Kainos kom fra Molde.

Ole Bjørn Urne etablerte et arbeid blant rusmisbrukere i Oslo i 1970, kalt Ten Center.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sylte, Turid et al (17. oktober 2015): «Da Jesus ble synlig på 1970-tallet», Vårt Land (Betalingsmur)

Litteratur[rediger | rediger kilde]