Hopp til innhold

Jesusbevegelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jesusbevegelsen (engelsk: The Jesus Revolution) var en radikal kristen bevegelse som hadde sitt utspring i hippie-bevegelsen på slutten av 1960-tallet i USA. Hippie-bevegelsen representerte et politisk og kulturelt brudd med det etablerte samfunnet. Når de ble kristne, tok de med seg hippie-kulturen inn i kristendommen. I Norge hadde derimot Jesusbevegelsen mindre appell i hippie-miljøet enn i USA.[1]

Bevegelsen begynte for alvor å utbre seg på 1970-tallet og kom også etter hvert til Europa og Norge. Kristne ungdomsbevegelser ble influert, men mange av de mer tradisjonelle karismatiske miljøene (som eksempelvis Aril Edvardsens Sarons Dal) ble i mindre grad påvirket. I Norge var det særlig «Guds fred» i tilknytning til Trefoldighetskirken i Oslo som ble et arnested for bevegelsen. Jesusbevegelsen førte med seg en iver og et engasjement hos store deler av datidens kristne ungdommer. Jesus-bevegelsen kan vel sies å være en slags motkulur mot det materialistiske Vesten.

Norske grupper som var preget av Jesusbevegelsen var Guds Fred med base i bokollektivet Fredens bolig i Bærum, og Ung Visjon/Ny Visjon i Molde. Visegruppa Kari Hansa og Gregers Hes hadde utspring i Guds Fred-miljøet, mens jazzrockgruppa Kainos kom fra Molde.

Ole Bjørn Urne etablerte et arbeid blant rusmisbrukere i Oslo i 1970, kalt Ten Center.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Sylte, Turid et al (17. oktober 2015): «Da Jesus ble synlig på 1970-tallet»[død lenke], Vårt Land (Betalingsmur)

Litteratur

[rediger | rediger kilde]