Arne Monn-Iversen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arne Monn-Iversen
Født5. juli 1931[1]Rediger på Wikidata
Død15. juli 2014[1]Rediger på Wikidata (83 år)
Beskjeftigelse Musiker, dirigentRediger på Wikidata
Søsken Egil Monn-IversenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
InstrumentFiolin

Arne Eirik Monn-Iversen (født 5. juli 1931 i Oslo, død 15. juli 2014) var en norsk fiolinist, og bror av Egil Monn-Iversen. Han var gift med sangerinne og kordirigent Kiss Monn-Iversen og hadde to sønner.

Utdanning og virke[rediger | rediger kilde]

Monn-Iversen fikk grundig klaverundervisning og studerte fiolin med Ernst Glaser. Han ble i 1952 ansatt som fiolinist i Oslo filharmoniske orkester hvor han spilte til 1996 da han gikk av med pensjon etter 43 års virke. De første ti årene spilte han i 2. fiolingruppen, og skiftet etter det til 1. fiolingruppen. I orkesteret tilrettela han tjenesteturnus for begge fiolingruppene og førte oversikt over den enkelte musikers tjenesteytelse. I en årrekke spilte han leilighetsvis klaver og celesta i Oslo-Filharmonien som først på 1980-tallet fikk egen orkesterpianist i fast stilling. Han hadde ry for å være en fremragende orkestermusiker som aldri gikk på akkord med kvalitetskravene.

Kammermusiker[rediger | rediger kilde]

Fra 1959 til 1960 spilte Monn-Iversen 2. fiolin i Hindarkvartetten, og grunnla senere Monn-kvartetten med fiolinisten Sonja Wold, bratsjisten Geoffrey Gotch og cellisten Geir Tore Larsen. I sin virketid var Monn-kvartetten aktiv både i konsertsalene og i platestudioene.

Allroundmusiker[rediger | rediger kilde]

I likhet med kollegaen Kai Angel Næsteby var Monn-Iversen en svært aktiv studiomusiker som fungerte som konsertmester og regissør for studiobesetninger ved hundrevis av plateopptak. Han var også konsertmester for en rekke ad hoc-orkestre som eksempelvis Collegium Musicum. Dette kammerorkestret var domkantor Rolf Karlsens faste orkester ved oratorieframføringer i Oslo domkirke. Monn-Iversen har også dirigert en rekke amatørorkestre som Oppegård Kammerorkester, Borg Symfoniorkester og Bryn Orkesterforening.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Deltar på[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Discogs, Discogs artist-ID 845943, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]