Kai Angel Næsteby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kai Angel Næsteby
Født26. juni 1920[1][2]Rediger på Wikidata
Død10. jan. 2003[1][2]Rediger på Wikidata (82 år)
Oslo[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker, dirigentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Gravlagt Nordre gravlund[2]Rediger på Wikidata

Kai Angel Næsteby (født 26. juni 1920 i Kristiania, død 16. januar 2003 i Oslo) var en norsk fiolinist, kammermusiker og kapellmester, i sin tid blant landets beste og hyppigst brukte studiomusikere. Han spilte i Oslo Filharmoniske Orkester i 40 år.

Utdannelse og debut[rediger | rediger kilde]

Næsteby var kjøpmannssønn og vokste opp i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka. Han la tidlig musikalske evner for dagen og var sopransolist i Korguttene som ble ledet av Johannes Berg-Hansen. Allerede som tolvåring spilte han fiolinsolo ved guttekorets konsert i Oslo domkirke hvor den unge Rolf Karlsen akkompagnerte på orgel. Han opptrådte også som sopransolist og fiolinsolist på samme konsert allerede i tolvårsalderen. Kai Angel studerte fiolin hos Henrik Due før han som 20-åring i 1940 fikk engasjement som fiolinist i Oslo Filharmoniske Orkester hvor han etter prøvespill var fast ansatt som 2. fiolinist 19431947 og som 1. fiolinist 19471979. Med permisjon fra Filharmonien var han 2. konsertmester i Kringkastingsorkestret 19511952. Han debuterte som fiolinist i Universitetets aula i 1947 med pianisten Hans Solum som akkompagnatør og med sonater av Georg Friedrich Händel, Francesco Maria Veracini, Cesar Franck og Edvard Grieg på debutprogrammet.

Musikalsk virke[rediger | rediger kilde]

Ellers var han en særdeles aktiv radio- og fjernsynsmusiker som solist og kammermusiker og som konsertmester i ensembler innen mange genrer, som Oslo Strykekvartett, Leiv Flisnes ballroom ensemble, Rolf Myklebusts ensemble, Bjarne Amdahls orkester, Kringkastingsorkestret, Egil Monn-Iversens orkester, Carsten Kloumans orkester, Sigurd Jansens orkester og Alf Blyverkets orkester.

I forlengelsen av Rolf Myklebusts innsats i spissen for Turdansensemblet opprettet han sitt eget Kai Angel Næstebys ensemble med ni musikere fra Filharmonien. Besetningen var tre 1.fiolin, to 2.fiolin, klarinett,cello, kontrabass og gitar. Ensemblet spilte norske bygdedanser i arrangement av blant andre Ragnar Danielsen og kunne hyppig høres i NRK radio. Han var i en årrekke konsertmester ved innspillinger av filmmusikk og i platestudioene hvor han også satte sammen orkestrene. Ved Kongehusets jubiléer ledet han ved flere anledninger et ensemble ved Regjeringens offisielle middager på Akershus slott. I dette ensemblet spilte foruten Næsteby fløytisten Ørnulf Gulbransen, klarinettisten Richard Kjelstrup, fiolinisten Arne Monn-Iversen, cellisten Geir Tore Larsen og Roger Andreassen på klaver. I noen år ledet han også Caféensemblet i NRK med disse musikerne: Næsteby, Arne Monn-Iversen og Reidar Elnan på fiolin, Øyvind Ekornes på cello, Arne Windhoel på kontrabass, Ørnulf Gulbransen på fløyte, Richard Kjelstrup på klarinett og Kaare Ørnung på klaver.

Dirigent og radiosolist[rediger | rediger kilde]

Han gjestedirigerte ofte Kringkastingsorkestret og var i en årrekke alternerende kapellmester ved Det norske teatret hvor han dirigerte Westside Story, Spelemann på taket og The King and I. I to tiår var han dirigent for orkesterforeningene i Fredrikstad og Sarpsborg. Ved en rekke solokonserter i NRK spilte han i hovedsak norsk fiolinmusikk, og blant de bevarte opptakene er en innspilling av Thomas Tellefsens fiolinsonate.

Med absolutt gehør, solid teknikk og rask musikalsk orienteringsevne i kombinasjon med svært omfattende rutine og stilistisk allsidighet var Næsteby en av de mest benyttede musikerne i Norge i etterkrigstida.

Organisatorisk virke[rediger | rediger kilde]

Næsteby var i en årrekke sekretær i Oslo Musikerforening, kasserer i Filharmoniens orkesterkomité og desisor i Norsk Musikerforbunds forbundsstyre. I såvel Aftenposten som Norsk Musikerblad og Filharmoniens månedstidsskrift Konsertnytt skrev han minneord over kolleger. Han hadde også ansvar for musikerfestene i Oslo Musikerforening hvor aktive og pensjonerte musikere med ledsagere kunne samles til middag og festlig samvær med dans. Endelig tok han initiativ til månedstreffene i Oslo konserthus hvor pensjonerte filharmonikere kunne samles til hyggelig samvær. Næsteby viste i det hele tatt stor omsorg for musikerkollegene og hegnet om musikerstandens faglige og sosiale posisjon i samfunnet. Som trofast Høyremann bekledde han høye tillitsverv i LO-forbundet Norsk Musikerforbund og betonte stadig viktigheten av å kunne sondre mellom politikk og fagpolitikk.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c www.digitalarkivet.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c www.begravdeioslo.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]