Hopp til innhold

Arbeidsretten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arbeidsretten
TypeSærdomstol
VirkeområdeNorge
Etablert1. januar 1916[1]
Org.nummer971525681
LederTron Løkken Sundet
HovedkontorGrensen 3
UnderlagtArbeids- og inkluderingsdepartementet
FokusTariffavtaler
Nettstedwww.arbeidsretten.no
Kart
Arbeidsretten
59°54′49″N 10°44′39″Ø

Arbeidsretten er en norsk særdomstol som behandler tvister som er knyttet til tariffavtaler. Fra 2021 ledes domstolen av Tron Løkken Sundet, som etterfulgte Jakob Wahl i embetet.[2]

Arbeidsretten ble opprettet ved arbeidstvistloven av 1915 og reguleres av arbeidstvistloven. Arbeidsretten er en særdomstol for rettstvister knyttet til tariffavtaler, det vil si avtaler mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening om arbeids- og lønnsvilkår eller andre arbeidsforhold. Begrunnelsen for å ha en særdomstol på dette området har vært et særlig behov for hurtig saksbehandling og arbeidslivskyndighet. Arbeidsrettens første formann var Paal Berg.

Det er ansatt tre faste dommere i Arbeidsretten (leder, nestleder og den tredje juridiske dommer). I den enkelte sak settes retten normalt av to av de faste dommerne, en juridisk varadommer (normalt en pensjonert høyesterettsdommer) og fire dommere som er oppnevnt etter innstilling fra arbeidsgiverforeninger og fagforeninger som har innstillingsrett etter nærmere regler i arbeidstvistloven.[3]

Arbeidsrettens virkeområde er hovedsakelig følgende sakstyper:

  • tvister om tariffavtalers gyldighet, forståelse og eksistens
  • tvister om brudd på fredsplikten i arbeidslivet
  • tvister om erstatningsansvar i forbindelse med tariffbrudd og ulovlig arbeidsstans (streik)

Spesielt for Arbeidsretten er at dommene som hovedregel ikke kan påankes. Årsaken til dette er at tariffavtalen likevel etter en gitt periode vil være gjenstand for revisjon under tariffoppgjøret. Partene vil dermed likevel få mulighet til å endre avtalens bestemmelser, dersom de er uenig i rettens tolkning av den gjeldende tariffavtalen.

Arbeidsrettens avgjørelser samles i domssamlingen Dommer og kjennelser av Arbeidsretten (ARD).

Tvister om individuelle arbeidsavtaler (så som avskjed og oppsigelse) behandles av de alminnelige domstoler.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Arbejdsretten, den danske særdomstolen for rettskonflikter i arbeidslivet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Presentasjon». Arkivert fra originalen 10. august 2016. Besøkt 17. juni 2016. 
  2. ^ Rett24 (23. februar 2021). «Tron Løkken Sundet eneste søker til Arbeidsretten». Rett24 (norsk). Besøkt 19. november 2021. «Til sommeren får Arbeidsretten ny leder. Det blir etter alt å dømme nåværende nestleder Tron Løkken Sundet. | Jakob Wahl har ledet Arbeidsretten siden 2010. Han kom da fra stilling som lagdommer i Borgarting. Før det var han i mange år advokat i LO. Til sommeren går han av for aldersgrensen, og sist uke gikk søknadsfristen ut for å bli hans etterfølger.» 
  3. ^ «Dommere». Arkivert fra originalen 10. august 2016. Besøkt 17. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]