Antarktispetrell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Antarktispetrell
Antarktispetrell
Vitenskapelig(e)
navn
:
Thalassoica antarctica
Gmelin, 1789
Norsk(e) navn: antarktispetrell
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Stormfugler
Familie: Stormfuglfamilien
Underfamilie: Havhester
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: kyst
Utbredelse: Antarktis

Antarktispetrell (Thalassoica antarctica) er den eneste arten i slekten Thalassoica i familien stormfugler (Procellariidae).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Ved Svarthamaren i Dronning Maud Land, der Norsk polarinstitutt driver den ornitologiske feltstasjonen Tor, finnes verdens største bestand av antarktispetrell med nærmere 250 000 hekkende par.[1] Ellers forekommer den hovedsakelig ved Rosshavet og Weddellhavet i Antarktis.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Antarktispetrellen måler gjennomsnittlig 42 cm i lengde og er en stor, mørkbrun- og hvitfarget petrell med kompakt kropp og lange, smale vinger. Hode, rygg og stjertspissen er mørkbrun. Fremkanten og vingespissen på oversiden av vingen, og fremkanten på undersiden av vingen er mørkbrun, mens resten av vingen er hvit. Halepartiet innenfor den mørke stjertspissen er hvitt og bortsett fra det mørke hodet og fremre del av brystet er resten av undersiden hvit.

Hekking[rediger | rediger kilde]

Den hekker i kolonier og bygger sitt rede av innsamlet materiale direkte på klipper. Som andre arter i familien legger den ett egg per hekkesesong som den ruger i 40–48 døgn. Ungen blir flygedyktig etter 42–47 døgn.

Føde og atferd[rediger | rediger kilde]

Føden består hovedsakelig av fisk, krill og små blekkspruter. Antarktispetrellen fanger vanligvis sin føde svømmende på vannflaten, men den er også i stand til å dykke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Shirihai, Hadoram (2007). A complete guide to Antarctic wildlife (engelsk) (2 utg.). London: A&S Black Publishers Ltd. s. 144–145. ISBN 978-0-7136-6406-5. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]