American Pie (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
American Pie
orig. American Pie
Generell informasjon
Utgivelsesår9. juli 1999 (USA)
Prod.landUSA
Lengde95 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPaul Weitz,
Chris Weitz
ProdusentChris Moore,
Chris Weitz
ManusforfatterAdam Herz
MusikkDavid Lawrence
SjeffotografRichard Crudo
KlippPriscilla Nedd-Friendly
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Annen informasjon
Budsjett11 millioner dollar
Totalomsetning235.5 millioner dollar
DistributørUniversal Pictures
Premiere
 • 9. juli 1999 (1999-07-09) (USA)

 • 17. desember 1999 (1999-12-17) (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)
Jason Biggs spiller Jim
Shannon Elizabeth spiller Nadia
Alyson Hannigan spiller Michelle

American Pie er en amerikansk tenåringskomedie fra 1999. Filmen er regissert av Paul Weitz og Chris Weitz, og manus er skrevet av Adam Herz. Dette var den første filmen regissert av Weitz-brødrene. Filmen er basert på unge gutter på high school, som inngår en pakt om at de skal miste jomfrudommen i løpet av avslutningsfesten på skolen. Filmen gjorde det veldig godt på kinoer rundt om i verden, og førte til to direkte oppfølgere: American Pie 2 i 2001 og American Pie 3: Bryllupet i 2003. I tillegg ble det laget en spin-off, American Pie Presents Band Camp, som ble lansert direkte på video i 2005. En annen spin-off, med tittelen American Pie 5: The Naked Mile, begynte innspillingen i mai 2006.[1] American Pie 6: Beta House, ble lansert 12. desember 2007, og nummer 7 i rekken het American Pie Presents: The Book of Love og ble gitt ut 22. desember 2009 i USA.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Jason Biggs James "Jim" Levenstein
Thomas Ian Nicholas Kevin Myers
Chris Klein Chris «Oz» Ostreicher
Eddie Kaye Thomas Paul Finch
Alyson Hannigan Michelle Flaherty
Tara Reid Victoria "Vicky" Lathum
Mena Suvari Heather Gardner
Seann William Scott Steven "Steve" Stifler
Jennifer Coolidge Janine Stifler (Stiflers mor)
Eugene Levy Noah Levenstein (Jims far)
Natasha Lyonne Jessica
Shannon Elizabeth Nadia, den tsjekkiske utvekslingsstudenten

I tillegg har Casey Affleck, Ben Mercer og bandet blink-182 cameoopptredener.

Handling[rediger | rediger kilde]

American Pie er historien om fire studenter i Michigan som inngår en pakt om at de skal miste jomfrudommen før de uteksamineres fra high school, etter at de ikke greier å begå bragden på en fest i Steve Stiflers (Seann William Scott) hus.

Kevin Meyers (Thomas Ian Nicholas), lederen av pakten, forsøker å reparere sitt forhold med kjæresten Vicki (Tara Reid), etter at hun gjør det slutt med ham på festen. Chris «Oz» Ostreicher (Chris Klein), som er på skolens lacrosselag med Stifler, blir med i skolekoret, siden de fleste jentene der vet lite om hans rykte som sportsidiot. Paul Finch (Eddie Kaye Thomas), en sofistikert mochaccinodrikker, betaler Vickis venninne Jessica (Natasha Lyonne) 200 dollar for å spre rykter om hvor god han er i senga.

Jim Levenstein (Jason Biggs) jager etter Nadia (Shannon Elizabeth), en utvekslingsstudent fra tidligere Tsjekkoslovakia. Hun kommer til huset hans for å studere sammen med ham, og må skifte klær der etter ballettreningen. Stifler overtaler Jim til å sette opp et webkamera slik at alle kan se på mens hun skifter. Jim løper til Kevin for å se, men da hun finner pornografien hans, og onanerer til den, bestemmer han seg for å løpe tilbake. Jim ankommer, og Nadia beordrer ham til å strippe. I mellomtiden viser det seg at han feilaktig sendte e-mailen med web-kamera-adressen til Kevin og Stifler, som sender lenken videre til alle på skolen. I det Jim og Nadia skal til å ha sex, får Jim en for tidlig utløsning. Nadia skal til å dra, men han overtaler henne til å bli, men det skjer igjen, og Jim blir ydmyket foran alle studentene. I desperasjon ber han korpsnerden Michelle Flaherty (Alyson Hannigan) til avslutningsballet, siden hun tydeligvis er den eneste jenta som ikke vet hva som har hendt.

Finch har imidlertid sine egne problemer. Stifler, som er sint for at en jente avslo å gå på ballet med ham fordi hun håpet Finch skulle be henne, putter et lakserende middel i kaffen hans. Finch greier ikke å gjennomføre sin daglige rutine med å dra hjem på toalettet i storefri, og Stifler viser ham veien til jentenes toalett, bare slik at han kan komme ut igjen foran alle de andre elevene, ydmyket og uten date til ballet.

På festen ved Stiflers hus etter ballet har Kevin og Vicki sex, men gjør det slutt like etterpå på grunn av at de vil være for langt unna hverandre på college. Oz og Heather (Mena Suvari), en jente fra koret, har sex på en brygge, og bygger opp et forhold. Finch har sex med Stifflers mor (Jennifer Coolidge), og fullfører pakten om at han skal ta hevn mot Stifler for toaletthendelsen. Jim og Michelle har også sex, etter at han finner ut at hun så på web-kameraet hun også. Han blir ganske overrasket over hennes oppførsel i senga, og morgenen etterpå, da han oppdager at hun er forsvunnet, finner han ut at han er utnyttet (noe han syns er «kult»).

Lydspor[rediger | rediger kilde]

American pie
FormatCD
Artist, bandDiverse artister
Utgitt29. juni 1999
Lengde00:01:35
PlateselskapUniversal
Komponist(er)David Nessim Lawrence
Plass i kronologi
-
American pie
-
 1. Third Eye Blind — «New Girl»
 2. Tonic— «You Wanted More»
 3. blink-182 — «Mutt»
 4. Sugar Ray — «Glory»
 5. Super TransAtlantic — «Superdown»
 6. Dishwalla — «Find Your Way Back Home»
 7. Bic Runga — «Good Morning Baby»
 8. Shades Apart — «Stranger by the Day»
 9. Bachelor Number One — «Summertime»
 10. Goldfinger — «Vintage Queen»
 11. Bic Runga — «Sway»
 12. Loose Nuts — «Wishen»
 13. The Atomic Fireballs — «Man with the Hex»

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. mars 2007. Besøkt 16. juni 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata