Blink-182

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blink-182
OpphavSan Diego, USA (1992)
KallenavnBlink (1992–1994)
SjangerPop punk
Aktive år1992–2005, 2009–nå
PlateselskapGrilled Cheese, Cargo Music, Kung Fu, MCA, Geffen, Interscope
InnflytelseAll, NOFX, Adolescents, Face to Face, Nirvana, Pansy Division, Rancid, The Vandals, Bad Religion, Generation X, Screeching Weasel, Descendents, The Offspring, Down by Law, Green Day, Operation Ivy, Pennywise, The Mr. T Experience, Agent Orange, Circle Jerks, The Ramones, Dead Milkmen
IMDbIMDb
Medlemmer
Mark Hoppus
Tom DeLonge
Travis Barker
Andre forhold

blink-182 (uttales «blink one eightytwo») er et amerikansk pop punk band fra Poway, California. Tom DeLonge og Mark Hoppus startet bandet i 1992, og fikk med seg Scott Raynor på trommer. De startet som garasjeband, men endte som multimillionselgende punkpop-stjerner.

blink-182 ga ut flere LP-er i starten, blant annet Flyswatter som ble spilt inn på Scotts soverom, noe som gjenspeiles av lydkvaliteten på LP-plata. I 1993 ga de ut Buddah, i kassettformat med et opplag på om lag 1000 kopier. I 1998 ble en digitalt forbedret utgave av Buddah utgitt, med en annen sporliste enn originalutgaven. I 1994 fikk blink-182 sin første platekontrakt med Cargo Music, og ga ut deres første CD – Cheshire Cat – samme år. Albumet inneholdt både gamle låter fra Buddah, så vel som nye. Inntil 1994 var bandet kjent som bare Blink, men like etter utgivelsen av Cheshire Cat mottok bandet et søksmål fra et irsk technoband med samme navn, og de la til «182» på slutten av navnet. Det er mange som har spekulert i hva «182» står for, Marks idealvekt og hvor mange ganger Al Pacino sier «fuck» i filmen Scarface er noen av teoriene, med DeLonge har sagt at det rett og slett er et tilfeldig tall.

I 1996 ga blink-182 ut Dude Ranch hos samme plateselskap, men skrev under en kontrakt for MCA senere samme år, og albumet ble relansert året senere. For første gang oppnådde bandet kommersiell suksess, spesielt i form av singelen «Dammit», som bandet hadde for vane å avslutte showene sine med. På verdensbasis solgte Dude Ranch rundt fire millioner kopier. Etter lanseringen av albumet forlot Scott Raynor bandet. Den offisielle forklaringen var at Scott ville begynne på college, men rykter vil ha det til at Scott ble regelrett kastet ut av bandet på grunn av alkoholmisbruk. blink-182 trengte en ny trommeslager, og valget falt på Travis Barker. Travis spilte i bandet The Aquabats, som turnerte sammen med blink-182 på denne tiden, og tok først over som trommis på turneen, men ble senere et fast medlem.

I 1999 ga de ut albumet Enema of the State i samarbeid med superprodusenten Jerry Finn, og skiva ble en umiddelbar suksess, både i USA og internasjonalt. Singlene «What's My Age Again?», «All the Small Things» og «Adam's Song» fikk betydelig spilletid, både på radio, men ikke minst på MTV. Promoteringen på MTV har vær uvurderlig for bandet, som ble like kjent for musikkvideoene som musikken i seg selv. Enema of the State solgte 14 millioner kopier.

Senere ble live-plata The Tom, Mark and Travis Show gitt ut. Den inkluderte blant annet live-versjoner av tidligere hiter, men også en ny singel spilt inn i studio, «Man Overboard», var med.

I 2001 kom Take Off Your Pants and Jacket, med singlene «Stay Together for the Kids», «The Rock Show» og «First Date». Låtene hadde den samme stilen som i Enema of the State.

I 2002 tok Blink en midlertidig pause. I denne perioden jobbet DeLonge med et sideprosjekt, Box Car Racer, sammen med nåværende Angels and Airwaves-gitarist David Kennedy og Blink-trommis Travis Barker.

I 2005 tok bandet pause på ubestemt tid. I februar 2005 annonserte bandet at Tom DeLonge sluttet i blink-182, og det var dermed slutten for bandet. Tom DeLonge dannet et soloprosjekt som han kalte «Tom DeLonge», senere skiftet prosjektet navn til Angels and Airwaves (AvA). I etterkant av denne prosessen har også Travis Barker og Mark Hoppus startet et nytt band som mange hevder at var et anti-Tom prosjekt, men var bare et vanlig band. Dette bandet heter +44.

Flere av blink-182 sine sanger er blitt brukt i filmserien American Pie. Den første filmen i serien brukte sangen Mutt fra albumet Enema of the State. Både filmen og albumet kom ut samme år, 1999. Låta Everytime I Look for You, fra albumet Take Off Your Pants and Jacket, var med i filmen American Pie 2. Også dette albumet og filmen kom ut samtidig, i 2001.

I 2009 kom blink-182 tilbake, etter mange spekulasjoner og rykter, og under Grammy-utdelingen natt til mandag 9. februar 2009 norsk tid, holdt bandet en liten tale fra scenen. Like etter kom det en pressemelding. «For å si det enkelt, så er vi tilbake. Og vi mener det.», sto det på gruppens hjemmeside. Siden uttalte Barker at «Vi pleide å spille musikk sammen, og vi besluttet å gjøre det på nytt». Deretter la Hoppus til «blink-182 is back!»[1][2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Dannelse og tidlige år (1992–1994)[rediger | rediger kilde]

På den 51. Grammy Awards seremoni 8. februar 2009, dukket DeLonge, Hoppus, og Barker på scenen sammen for første gang siden desember 2004. Barker annonserte bandets reformasjonen, om at "vi pleide å spille musikk sammen, og vi bestemte vi kommer til å spille musikk sammen igjenn, med Hoppus legge til blink-182 er tilbake! Utvidelse på kunngjøringen på deres hjemmeside, bandet uttalte å si det enkelt, vi er tilbake. Vi mener, virkelig tilbake. Plukke opp der vi slapp og litt til. i studio skrive og spille inn et nytt album. Forbereder å turnere verden nok en gang. Vennskap reformert. blink-182 ut på en reunion tour of North America fra juli til oktober 2009, støttet av Weezer og Fall Out Boy. Et europeisk festivalturné fulgte fra august til september 2010.

Ferdigstillelse av blink-182 sjette studioalbum, har på gått siden deres 2009 gjenforening, har blitt forsinket flere ganger. I november 2010 sa Hoppus at bandet ønsket å utgi albumet i april eller mai 2011. I februar 2011, Barker spekulert om at de ville "snu i albumet vårt i juni eller juli, ærlig, og jeg mener det, ting er kjempebra. Det kommer nært, til et punkt der disse er ferdig sangene og de er ikke til å endre. disse er album-versjonene. den neste måneden, uttalte DeLonge at albumet skulle være ute i tide for konsernets planlagte Europa-turne som juli, og at de ville ikke tur dersom det ikke er et nytt album. men bandet annonserte utsettelsen av turneen på grunn av forsinkelser i å fullføre albumet, sier "Vi håpet vi ville ha noen nye sanger å spille i stedet gjøre en annen Greatest Hits Tour. Geffen Records har gitt bandet en frist på 31. juli 2011 for å fullføre albumet. Vi trodde vi var nærmer seg slutten, og bokstavelig talt en uke siden vi pumpet ut et helt sett av ting som jeg tror vil være noen av de beste på albumet, sa DeLonge at mai. "Ta aldri er egentlig ferdig. Du lysbilde eller limp hjem til basen. Den album, med tittelen nabolag, er forsøksvis planlagt for utgivelse 27. september 2011. Albumets første singel, «Up All Night", hadde premiere 15. juli 2011. Den Blinkumentary, er en dokumentarfilm om bandet, også planlagt for utgivelse høsten 2011.

blink-182 er planlagt å headline Honda Civic Tour med My Chemical Romance fra august til oktober 2011, med flere arrangement i Canada med Rancid og Against Me!.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere Medlemmer[rediger | rediger kilde]

  • Scott Raynor – Trommer (1992–1998)
  • Matt SkibaGitar/vokal (2015–2022)

Diskografi[rediger | rediger kilde]

CD-er[rediger | rediger kilde]

DVD-utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • The Urethra Chronicles (2000)
  • The Urethra Chronicles 2 (2002)
  • The Blinkumentary (2011)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]