Bic Runga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bic Runga
Bicrunga.jpg
Bic Runga opptrer i Dublin.
FødtBriolette Kah Bic Runga
17. januar 1976
ChristchurchRediger på Wikidata
Utdannet ved Cashmere High SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger-låtskriver, sanger, gitaristRediger på Wikidata
Nasjonalitet Newzealandsk.
Utmerkelser New Zealands fortjenstordenRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerPop/folkemusikk
InstrumentVokalist
Gitar
Slagverk
PlateselskapSony / BMG
IMDbIMDb

Briolette Kah Bic Runga (født 17. januar 1976 i Christchurch) er en sanger og låtskriver fra New Zealand. Runga gikk inn på førsteplass på newzealandske hitlister allerede med sin første single, og har siden kommet til å bli en av New Zealands mestselgende artister gjennom tidene. Hun har også gjort suksess i Australia, Irland og til en viss grad i resten av Storbritannia.

Når det gjelder uttalen av navnet «Bic», har hun sagt følgende: «Du uttaler det Bec heller enn Bic. Det er kinesisk; det er en underlig vokallyd som ikke ser ut til å kunne oversettes i Australia. Det betyr jadens farge, som jeg går ut i fra bare er grønn.»[1]

Både Elton John og Led Zeppelins Jimmy Page sies å være blant Bic Rungas fanskare.[2]

Runga ble i 2006 gjort til medlem av den newzealandske ordenen New Zealand Order of Merit.

Biografi og musikalsk karriere[rediger | rediger kilde]

Runga ble født i Christchurch. Hennes mor, Sophia Tang, kinesisk malaysier og sanger i Malaysia da hun møtte Joseph Runga, maorier og soldat på permisjon fra krigen i Vietnam. De flyttet til New Zealand for å leve sammen.

Runga vokste opp i Hornby, et bostadsområde vest i Christchurch, i en musikalsk familie. Allerede fra fireårsalderen begynte hun å spille inn sanger sammen med sine søstre Boh og Pearl. Rungas eldre søster Boh er i dag vokalist i rockebandet Stellar* mens Pearl er innspillingsmusiker.

Runga lærte seg å spille trommer da hun var elleve år, og gitar da hun var fjorten. På omtrent samme tid lærte seg også å spille piano. Hun gikk på den videregående skolen Cashmere High School[3] og ble i ulike skolegrupper og framførte sammen med lokale jazzgrupper mens hun ennå var i tenårene.

Første utgivelser[rediger | rediger kilde]

Runga og Kelly Horgan ble i 1993 med i Smokefreerockquest, en årlig musikkonkurranse for unge musikere, i Christchurch under navnet «Love Soup». De vant en tredjeplass og platekontrakt med plateselskapet Pagan Records. Med støtte fra et statlig stipend innspilte Runga en EP, Drive, i Wellington. Hun var misfornøyd med den retningen som hennes musikk hadde tatt og flyttet til Auckland i 1994. Her benyttet et år med å skrive musikk og spille.

I 1995 sendte hun en ny demo av Drive til plateselskapet Sony Music. Det signerte henne i september det samme året og kjøpte opp hennes tidligere innspillinger hos Pagan Records. Sony lot henne spille inn sangen med flere instrumenter, men det var til sist demoen som ble benyttet på det kommende albumet. Det havnet på New Zealands Topp 10-liste og ga henne en pris i 1996, Silver Scroll Songwriting Award. Hennes neste utgivelse, «Bursting Through», hennes første singel fra hennes kommende album, også kalt Drive.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bic from the brink, New Zealand Herald, 13. september 2002
  2. ^ Cheers, Bic, New Zealand Herald, 15. desember 2006
  3. ^ «Performing Arts». Cashmere High School.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]