American Horror Story

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
American Horror Story
Generell informasjon
SjangerParanormalt RV-program, grøsserserie, antologiserie, LHBT+
Prod.landUSA
Sendeår2011–
Sesonger12
Episoder128
Lengde44 minutter (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
Bak kamera
Skaper(e)Ryan Murphy, Brad Falchuk
ProdusentRyan Murphy
ManusRyan Murphy
MusikkJames S. Levine
FotoMichael Goi
Prod.selskap20th Century Fox Television
Sending
Periode5. okt. 2011
TV-kanalFX
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

American Horror Story er en amerikansk skrekk- og dramaserie produsert av Ryan Murphy og Brad Falchuk for det amerikanske TV-selskapet FX. Det er en antologi-serie hvor hver sesong fungerer som en separat miniserie med ulike rollefigurer, forskjellige omgivelser og nye handlinger som alle har en «begynnelse, midtdel og en slutt». Noen av situasjonene i TV-serien er løst basert på virkelige hendelser[1][2][3]. American Horror Story hadde premiere på den amerikanske fjernsynskanalen FX 5. oktober 2011, og i Norge hadde den premiere på FOX Crime 10. november 2011.

Første sesong heter Murder House og foregår i Los Angeles i California i 2011. Den handler om en familie som flytter inn i et hjemsøkt hus. Andre sesong heter Asylum og foregår i Massachusetts i 1964. Den handler om pasientene og de ansatte ved sinnssykeasylet Briarcliff Mental Institution. Tredje sesong heter Coven og foregår i New Orleans i Louisiana i 2013. Den handler om en gruppe hekser som skal slå tilbake på de som gjør dem vondt. Fjerde sesong, Freak Show, foregår i Jupiter i Florida i 1952 og handler om sirkusartistene på et amerikansk freak show. Femte sesong heter Hotel og foregår i Los Angeles i California i 2015. Den handler om gjestene og de ansatte på et overnaturlig hotell. Sjette sesong, Roanoke, utspiller seg som et dokudrama under tittelen My Roanoke Nightmare. Syvende sesong, Cult, handler om et LHBTQ+ ektepar som sliter med familien og forholdet sitt mens en kult begynner å terrorisere byen de bor i etter Donald Trumps seier. Åttende sesong, Apocalypse, er en sesong hvor karakterene fra Murder House og Coven krysser stier etter at selve apokalypsen ( skapt av Michael Langdon ) skjer i American Horror Story universet. Niende sesong heter 1984 og handler om en gruppe tennåringer som får seg jobb på en sommerleir i 1984 med en seriemorder som tar livet av alle i sommerleiren, en etter en. Tiende sesong heter Double Feature som har to deler, den første med fokys på en familie som flytter til Provincetown, Massachusetts, hvor de merkelige innbyggerne begynner å påvirke livene deres. I den andre delen finner en gruppe studenter på campingtur seg involvert i en skremmende og dødelig konspirasjon som har forberedt seg i flere tiår.

I januar 2020 fornyet FX serien for ytterligere tre sesonger.

American Horror Story har fått god kritikk, spesielt for skuespillernes arbeid. Jessica Lange har vunnet to Primetime Emmy Awards, en Golden Globe og en Screen Actors Guild Award for rolleskildringen sin. Kathy Bates vant en Emmy-pris for rolletolkningen sin i Coven, og Lady Gaga vant en Golden Globe for innsatsen i Hotel.

Sesonger[rediger | rediger kilde]

Murder House (2011)[rediger | rediger kilde]

Handling[rediger | rediger kilde]

Jessica Lange vant en Primetime Emmy Award, en Golden Globe og en Screen Actors Guild Award for rollen som Constance i Murder House.

Den første sesongen handler om familien Harmon: ekteparet Ben (Dylan McDermott) og Vivien (Connie Britton), og datteren Violet (Taissa Farmiga). De flytter fra Boston til Los Angeles for å starte et nytt liv der. Vivien har nettopp mistet barnet sitt i spontanabort, og Ben har vært utro med en av studentene sine (Kate Mara). Familien bestemmer seg for å kjøpe et viktoriansk hus, men får høre av eiendomsmegleren at de forrige huseierne, Chad og Patrick (Zachary Quinto og Teddy Sears), begikk selvmord i huset. De bestemmer seg for å kjøpe det likevel, men oppdager snart at selvmordet bare er én av mange fæle hendelser i huset.

Familien blir kjent med naboen Constance (Jessica Lange) og datteren Addie (Jamie Brewer), som begge ser ut til å ha en tilknytning til huset. Den forrige huseieren Larry Harvey (Denis O'Hare) dukker også opp og advarer Ben om huset. De stifter også bekjentskap med tjenestepiken Moira (Frances Conroy og Alexandra Breckenridge). Hun er ung og forførende for menn, men gammel og skrøpelig for kvinner. Violet er deprimert og forelsker seg i en av farens klienter, tenåringsgutten Tate Langdon (Evan Peters). Hun vet imidlertid ikke at Tate er et spøkelse og Constances sønn.

En dag har Vivien sex med en mann ikledd et gummikostyme hun fant på loftet. Hun tror hun har sex mannen sin, men det er egentlig Tate. Vivien blir gravid med tvillinger med ulike fedre. Det blir avslørt at Tate hadde sex med Vivien for å gi det ene barnet hennes til Nora (Lily Rabe), et spøkelse som hadde mistet barnet sitt. Hayden, som Ben var utro med, kommer til Los Angeles for å få han tilbake. Hun forteller Vivien at hun er gravid med Bens barn. Larry dreper Hayden, og Ben gravlegger henne i hagen. Hun dukker opp igjen som et spøkelse og samarbeider med Nora om å ta Viviens kommende barn.

Addie blir påkjørt, og Constance rekker ikke å skyve henne over på Harmons eiendom før hun dør. Hadde hun rukket det kunne hun blitt fanget der som et spøkelse. Hun oppnår likevel kontakt med henne takket være Billie Dean Howard (Sarah Paulson), som kan formidle kontakt med de avdødes ånder.

Violet får vite at Tate var gjerningsmannen bak en gammel skolemassaker. Hun tar sitt eget liv, men innser ikke det før noen uker senere når hun ikke klarer å dra fra huset. Vivien føder tvillingene, men én av dem er dødfødt. Vivien dør selv under fødselen. Det overlevende barnets far er Tate, og Constance oppfordrer Ben til å dra huset før han blir drept. Hayden dreper ham, og Constance stikker av med barnet. Politiet tror at Ben tok sitt eget liv på grunn av sorg, og at Violet tok barnet (ettersom liket hennes aldri ble funnet). Familien Harmon er blitt spøkelser og bestemmer seg for å skremme vekk fremtidige beboere før de også blir drept og fanget der.

Tre år frem i tid oppdrar Constance Viviens barn Michael. Han har nettopp myrdet barnepiken sin og viser de samme voldelige tendensene som sin far.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

 • Connie Britton som Vivien Harmon, en kvinne som flytter inn i huset med familien sin etter mye motgang.
 • Dylan McDermott som Dr. Ben Harmon, psykolog og Viviens mann som var utro mot henne med en av studentene sine.
 • Taissa Farmiga som Violet Harmon, Vivien og Bens datter som forelsker seg i mystiske Tate.
 • Evan Peters som Tate Langdon, et mystisk spøkelse som forelsker seg Violet.
 • Denis O'Hare som Larry Harvey, tidligere huseier av «morderhuset» med kraftige brennmerker i ansiktet.
 • Jessica Lange som Constance Langdon, nabodama som i tide og utide dukker opp på uønskede besøk i Viviens hus.
 • Frances Conroy og Alexandra Breckenridge som gammel og ung versjon av Moira O'Hara, husets faste hushjelp.
 • Kate Mara som Hayden McClaine, studenten som Ben var utro mot Vivien med.
 • Zachary Quinto som Chad Warwick, tidligere huseier som ble myrdet i «mordhuset» kun et år før Vivien flyttet inn.
 • Teddy Sears som Patrick, mannen til Chad som ble myrdet ved kjærestens side.
 • Lily Rabe som Nora Montgomery, kona til husets første beboer som hjemsøker huset i jakten på sitt tapte barn.
 • Jamie Brewer som Adelaide «Addie» Langdon, Constances Downs-syke datter. Hun han et mystisk forhold til «morderhuset».
 • Sarah Paulson som Billie Dean Howard, Constances venninne som kan formidle kontakt med de avdødes ånder.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Nr. Tittel Regi Manus Sending (USA)
1 «Pilot» Ryan Murphy Ryan Murphy og Brad Falchuk 5. oktober 2011
2 «Home Invasion» Alfonso Gomez-Rejon Ryan Murphy og Brad Falchuk 12. oktober 2011
3 «Murder House» Bradley Buecker Jennifer Salt 19. oktober 2011
4 «Halloween (Part 1)» David Semel James Wong 26. oktober 2011
5 «Halloween (Part 2)» David Semel Tim Minear 2. november 2011
6 «Piggy Piggy» Michael Uppendahl Jessica Sharzer 9. november 2011
7 «Open House» Tim Hunter Brad Falchuk 16. november 2011
8 «Rubber Man» Miguel Arteta Ryan Murphy 23. november 2011
9 «Spooky Little Girl» John Scott Jennifer Salt 30. november 2011
10 «Smoldering Children» Michael Lehmann James Wong 7. desember 2011
11 «Birth» Alfonso Gomez-Rejon Tim Minear 14. desember 2011
12 «Afterbirth» Bradley Buecker Jessica Sharzer 21. desember 2011

Asylum (2012–2013)[rediger | rediger kilde]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i Asylum finner sted på mentalsykehuset Briarcliff i 1964. Vi følger pasienter, leger og nonner som opptar Briarcliff Mental Institution, grunnlagt for å behandle kriminelt sinnssyke. Alle på Briarcliff er rutinemessig utsatt for overnaturlige og vitenskapelige påvirkninger, inkludert demoniske besettelsen og utenomjordisk bortføring.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Episoder[rediger | rediger kilde]

Nr. Tittel Regi Manus Sending (USA)
1 «Welcome to Briarcliff» Bradley Buecker Tim Minear 17. oktober 2012 (2012-10-17)
2 «Tricks and Treats» Bradley Buecker James Wong 24. oktober 2012 (2012-10-24)
3 «Nor'easter» Michael Uppendahl Jennifer Salt 31. oktober 2012 (2012-10-31)
4 «I Am Anne Frank (Part 1)» Michael Uppendahl Jessica Sharzer 7. november 2012 (2012-11-07)
5 «I Am Anne Frank (Part 2)» Alfonso Gomez-Rejon Brad Falchuk 14. november 2012 (2012-11-14)
6 «The Origins of Monstrosity» David Semel Ryan Murphy 21. november 2012 (2012-11-21)
7 «Dark Cousin» Michael Rymer Tim Minear 28. november 2012 (2012-11-28)
8 «Unholy Night» Michael Lehmann James Wong 5. desember 2012 (2012-12-05)
9 «The Coat Hanger» Jeremy Podeswa Jennifer Salt 12. desember 2012 (2012-12-12)
10 «The Name Game» Michael Lehmann Jessica Sharzer 2. januar 2013 (2013-01-02)
11 «Spilt Milk» Alfonso Gomez-Rejon Brad Falchuk 9. januar 2013 (2013-01-09)
12 «Continuum» Craig Zisk Ryan Murphy 16. januar 2013 (2013-01-16)
13 «Madness Ends» Alfonso Gomez-Rejon Tim Minear 23. januar 2013 (2013-01-23)

Coven (2013–2014)[rediger | rediger kilde]

Coven handler om en gruppe hekser som skal slå tilbake på de som gjør dem vondt.

Handling[rediger | rediger kilde]

300 år har passert siden hekseprosessene i Salem, og American Horror Story: Coven følger heksene som rømte fra Salem til New Orleans på 1600-tallet. I New Orleans ligger nå Miss Robichaux’s Academy for Exceptional Young Ladies, styrt av supreme-heksen Fiona, som beskytter, og lærer unge hekser å mestre kreftene sine.

Heksene fra Salem står ovenfor mange trusler, blant annet en gammel feide med rivaliserende voodo-hekser fra New Orleans, som har vart i århundrer, samt andre farer som blir avdekket i løpet av serien.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Episoder[rediger | rediger kilde]

Nr. Tittel Regi Manus Sending (USA)
1 Bitchcraft Alfonso Gomez-Rejon Ryan Murphy og Brad Falchuk 9. oktober 2013
2 Boy Parts Michael Rymer Tim Minear 16. oktober 2013
3 The Replacements Alfonso Gomez-Rejon James Wong 23. oktober 2013
4 Fearful Pranks Ensue Michael Uppendahl Jennifer Salt 30. oktober 2013
5 Burn, Witch. Burn! Jeremy Podeswa Jessica Sharzer 6. november 2013
6 The Axeman Cometh Michael Uppendahl Douglas Petrie 13. november 2013
7 The Dead Bradley Buecker Brad Falchuk 20. november 2013
8 The Sacred Taking Alfonso Gomez-Rejon Ryan Murphy 4. desember 2013
9 Head Howard Deutch Tim Minear 11. desember 2013
10 The Magical Delights of Stevie Nicks Alfonso Gomez-Rejon James Wong 8. januar 2014
11 Protect the Coven Bradley Buecker Jennifer Salt 15. januar 2014
12 Go to Hell Alfonso Gomez-Rejon Jessica Sharzer 22. januar 2014
13 The Seven Wonders Alfonso Gomez-Rejon Douglas Petrie 29. januar 2014

Freak Show (2014–2015)[rediger | rediger kilde]

Handling[rediger | rediger kilde]

Freak Show handler om en gjeng sirkusfreaks ledet av den tyske cabaretstjernen Elsa Mars. Sammen ankommer de den lille byen Jupiter i Florida i 1952 for å opptre. Det er en ordentlig broket forsamling som reiser med sirkuset – blant dem en skjeggete kvinne, siamesiske tvillinger, en råsterk mann og en kvinne med tre bryster. Også har vi denne morderiske og livsfarlige klovnen Twisty the Clown, som ikke er en del av sirkuset, men som sterkt misliker at de kommer på besøk.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Episoder[rediger | rediger kilde]

Nr. Tittel Regi Manus Sending (USA)
1 Monsters Among Us Ryan Murphy Ryan Murphy og Brad Falchuk 8. oktober 2014
2 Massacres and Matinees Alfonso Gomez-Rejon Tim Minear 15. oktober 2014
3 Edward Mordrake: Part 1 Michael Uppendahl James Wong 22. oktober 2014
4 Edward Mordrake: Part 2 Howard Deutch Jennifer Salt 29. oktober 2014
5 Pink Cupcakes Michael Uppendahl Jessica Sharzer 5. november 2014
6 Bullseye Howard Deutch John J. Gray 12. november 2014
7 Test of Strength Anthony Hemingway Crystal Liu 19. november 2014
8 Blood Bath Bradley Buecker Ryan Murphy 3. desember 2014
9 Tupperware Party Massacre Loni Peristere Brad Falchuk 10. desember 2014
10 Orphans Bradley Buecker James Wong 17. desember 2014
11 Magical Thinking Michael Goi Jennifer Salt 7. januar 2015
12 Show Stoppers Loni Peristere Jessica Sharzer 14. januar 2015
13 Curtain Call Bradley Buecker John J. Gray 21. januar 2015

Hotel (2015–2016)[rediger | rediger kilde]

Lady Gaga vant en Golden Globe for rollen som Elizabeth Johnson («The Countess») i Hotel.

Handling[rediger | rediger kilde]

Hotel foregår på hotellet Hotel Cortez i Downtown Los Angeles som nettopp har blitt kjøpt opp av motedesigneren Will Drake (Cheyenne Jackson). Det 90 år gamle hotellet er hjemsøkt av demoner og mystiske spøkelser, blant annet grunnleggeren James Patrick March (Evan Peters), rusmiddelavhengige Sally (Sarah Paulson) og den såkalte «avhengighetsdemonen». Den 111 år gamle vampyren Elizabeth (Lady Gaga), hennes elsker Donovan (Matt Bomer), Donovans mor og hotellets resepsjonist Iris (Kathy Bates), den transkjønnede bartenderen Liz Taylor (Denis O'Hare) og Elizabeths hevngjerrige elsker Ramona Royale (Angela Bassett) utgjør gjestene og de ansatte på hotellet.

I løpet av sesongen avsløres rollefigurenes bakgrunn. Elizabeth var gift med James March og tok abort i Los Angeles i 1926 (i det samme huset som Murder House foregår i). Ramona var en skuespiller i Hollywood som var sammen med Elizabeth før sistnevnte drepte Ramonas nye kjæreste på grunn av sjalusi. Liz het egentlig Nick Pryor og bodde i Topeka i Kansas frem til 1984 da hun fikk en makeover og ble omdøpt til Liz Taylor av Elizabeth. Sally ble dyttet ut av vinduet av Iris etter å ha gitt sønnen hennes heroin. James bygde hotellet sitt med hemmelige matheiser og korridorer for å kvitte seg med lik slik at han kunne myrde og torturere gjestene sine.

I nåtid leter detektiv John Lowe (Wes Bentley) etter en seriemorder som dreper personer i hotellet for å bryte de ti bud.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Episoder[rediger | rediger kilde]

Nr. Tittel Regi Manus Sending (USA)
1 Checking In Ryan Murphy Ryan Murphy og Brad Falchuk 7. oktober 2015
2 Chutes and Ladders Bradley Buecker Tim Minear 14. oktober 2015
3 Mommy Bradley Buecker James Wong 21. oktober 2015
4 Devil's Night Loni Peristere Jennifer Salt 28. oktober 2015
5 Room Service Michael Goi Ned Martel 4. november 2015
6 Room 33 Loni Peristere John J. Gray 11. november 2015
7 Flicker Michael Goi Crystal Liu 18. november 2015
8 The Ten Commandments Killer Loni Peristere Ryan Murphy 2. desember 2015
9 She Wants Revenge Michael Uppendahl Brad Falchuk 9. desember 2015
10 She Gets Revenge Bradley Buecker James Wong 16. desember 2015
11 Battle Royale Michael Uppendahl Ned Martel 6. januar 2016
12 Be Our Guest Bradley Buecker John J. Gray 13. januar 2016

Roanoke (2016)[rediger | rediger kilde]

Handling[rediger | rediger kilde]

My Roanoke Nightmare
Kathy Bates spiller skuespilleren Agnes Mary Winstead i Roanoke.

Roanoke foregår i 2016 i Nord-Carolina. Shelby Miller (Lily Rabe), ektefellen Matt (André Holland) og Matts søster Lee (Adina Porter) deltar i dokumentarserien My Roanoke Nightmare for å fortelle om en rekke overnaturlige hendelser som oppstod da Shelby og Matt flyttet fra Los Angeles til Nord-Carolina etter at Shelby spontanaborterte. Sarah Paulson spiller Shelby, Cuba Gooding jr. spiller Matt og Angela Bassett spiller Lee i en reenactment av historien.

Etter hvert begynner en rekke uforklarlige ting å skje i huset, og Lees datter blir sporløst forsvunnet. De får hjelp av synske Cricket Marlowe (Leslie Jordan) mot en betaling på 25 tusen dollar. Cricket forteller Lee at området er hjemsøkt av spøkelser fra Roanoke-kolonien, med Tomasyn «The Butcher» White (Kathy Bates) i spissen. Tomasyn hadde blitt forrådt av sine nærmeste, men ved hjelp av en mystisk kvinne i skogen (Lady Gaga) hadde hun tatt tilbake makten. I nåtid får Shelby Lee arrestert ved å anklage henne for mordet på ektefellen sin.

Shelby blir angrepet av en mann med et grisehode, men blir reddet av Dr. Cunningham (Denis O'Hare), den forrige eieren av huset. Han forteller Shelby og Matt at Tomasyn er ansvarlig for alle drapene på huset, og at hun kun kan drepe under månesyklusen på seks dager i oktober. Cunningham blir drept, og Shelby og Matt møter på Cricket igjen. Cricket avslører at kvinnen i skogen, Scathach, er den sanne lederen av kolonien. Han forteller dem også at Tomasyn hadde drept følget sitt for et religiøst ritual. Matt blir stadig forhekset av Scathach og får vite mer om historien hennes og hvem hun er. Tomasyns mobb kommer til huset, og Matt og Shelby får tilbake Lees datter. De gjemmer seg i huset, men blir vitne til at Cricket blir dissekert levende.

I et tilbakeblikk blir det avslørt at Edward Philippe Mott (Evan Peters), den første eieren av huset, hadde en affære med en av sine mannlige tjenere. Under månesyklusen i oktober blir han drept av Tomasyn. Tilbake i nåtid blir Matt, Shelby og Lees datter reddet av Edward, men han forlater dem ute i skogen. Der tas de til fange av familien Polk, som har sverget sin troskap til Tomasyns mobb ved å holde folk ute fra kolonien deres. Mama Polk (Frances Conroy) slår Shelbys bein med en slegge og kjører dem tilbake til huset. Tomasyn skal til å ofre familien Miller da sønnen hennes Ambrose (Wes Bentley) dytter henne i ilden. Lee, som har blitt sluppet fri av politiet, redder Matt, Shelby og datteren sin. De flykter og overnatter på et billig motell.

Return to Roanoke: Three Days in Hell

Dokumentarserien My Roanoke Nightmare ble en stor suksess og trakk 23 millioner seere. Produksjonslederen Sidney (Cheyenne Jackson) foreslår å produsere en ny sesong som heter Return to Roanoke: Three Days in Hell, hvor skuespillerne og de faktiske personene kan samles i Roanoke-huset for tre dager under månesyklusen. Sidney håper han klarer å avsløre at det var Lee som drepte Mason. Shelby er usikker på å delta i den nye sesongen, men blir med for å gjenopprette forholdet med Matt. Audrey Tindall (Sarah Paulson) og Rory Monahan (Evan Peters), som spilte henholdsvis Shelby og Edward i dokumentarserien, er nygifte. Agnes Mary Winstead (Kathy Bates), som spilte The Butcher, får ikke være med på den nye sesongen fordi hun er alt for investert i rollefiguren sin.

Skuespillerne, Shelby, Matt og Lee drar tilbake til huset. Etter hvert skjer det en rekke uforklarlige hendelser. Det viser seg senere at den planlagte sesongen aldri ble sendt og at alle deltakerne døde, bortsett fra én. Rory er den første som dør; han blir drept av de to sykepleierne.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Rollefigurene til Rabe, Holland og Porter er de eneste som faktisk opplevde det My Roanoke Nightmare handler om.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Nr. Tittel Regi Manus Sending (i USA) Sending (i Norge)
1 «Chapter 1» Bradley Buecker Ryan Murphy og Brad Falchuk 14. september 2016 15. september 2016
2 «Chapter 2» Michael Goi Tim Minear 21. september 2016 22. september 2016
3 «Chapter 3» Jennifer Lynch James Wong 28. september 2016 29. september 2016
4 «Chapter 4» Marita Grabiak John J. Gray 5. oktober 2016 6. oktober 2016
5 «Chapter 5» Nelson Cragg Akela Cooper 12. oktober 2016 13. oktober 2016
6 «Chapter 6» Angela Bassett Ned Martel 19. oktober 2016 20. oktober 2016
7 «Chapter 7» Elodie Keene Crystal Liu 26. oktober 2016 27. oktober 2016
8 «Chapter 8» Gwyneth Horder-Payton Todd Kubrak 2. november 2016 3. november 2016
9 «Chapter 9» Alexis O. Korycinski Tim Minear 9. november 2016 10. november 2016
10 «Chapter 10» Bradley Buecker Ryan Murphy og Brad Falchuk 16. november 2016 17. november 2016

Cult (2017)[rediger | rediger kilde]

Handling[rediger | rediger kilde]

Cult handler om Ally Mayfair-Richards (Sarah Paulson) og kona hennes, Ivy (Alison Pill). De lever som et lykkelig par i en liten by i Michigan. Sammen har de en sønn og eier en restaurant ved navn, the Butchery. Men når Donald Trump vinner presidentvalget i 2016 blir Ally knust og begynner å få bortglemte fobier tilbake igjen. I motsetning til Ally sin reaksjon feirer Kai (Evan Peters) for seieren til Trump. Kai Anderson er leder for et kult som mener at de kan bli kvitt fryktene til dems tilhengere og gjøre dem sterkere og modigere. Etter presidentvalget begynner Ally å se psykologen sin igjen, Dr. Rudy Vincent (Cheyenne Jackson) for å få behandling av fobiene som hun har begynt å få tilbake. Hun og Ivy trenger hjelp av noen til å ta av seg barnet hennes så de ansetter Winter Anderson (Billie Lourd) som barnevakt for dem. Ally ser forferdelige ting som egentlig ikke er der, men en ting leder til en annen og det viser seg at synene faktisk ikke er syner, men virkelige hendelser.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Episoder[rediger | rediger kilde]

Nr. Tittel Regi Manus Sending (i USA) Sending (i Norge)
1 «Election Night» Bradley Buecker Ryan Murphy og Brad Falchuk 5. september 2017 14. september 2017
2 «Don't Be Afraid of The Dark» Liza Johnson Tim Minear 12. september 2017 21. september 2017
3 «Neighbours from Hell» Gwyneth Horder-Payton James Wong 19. september 2017 28. september 2017
4 «11/9» Gwyneth Horder-Payton John J. Gray 26. september 2017 5. oktober 2017
5 «Holes» Maggie Kiley Crystal Liu 3. oktober 2017 12. oktober 2017
6 «Mid-Western Assassin» Brad Buecker Todd Kubrak 10. oktober 2017 19. oktober 2017
7 «Valerie Solanas Died for Your Sins: Scumbag» Rachel Goldberg Crystal Liu 17. oktober 2017 26. oktober 2017
8 «Winter of Our Discontent» Barbara Brown Joshua Green 24. oktober 2017 2. november 2017
9 «Drink the Kool-Aid» Angela Bassett Adam Penn 31. oktober 2017 9. november 2017
10 «Charles (Manson) in Charge» Brad Buecker Ryan Murphy og Brad Falchuk 7. november 2017 16. november 2017
11 «Great Again» Jennifer Lynch Tim Minear 14. november 2017 23. november 2017

Apocalypse (2018)[rediger | rediger kilde]

Sett i fremtiden skaper antikrist, Michael Langdon (Cody Fern), skaper apokalypse ved å sette i gang en atomkrig. De utvalgte overlevende etter kjølvannet, arvingen Coco St. Pierre Vanderbilt (Leslie Grossman), hennes personlige assistent Mallory (Billie Lourd), frisøren Mr. Malcolm Gallant (Evan Peters), hans bestemor Evie (Joan Collins), talkshow-verten Dinah Stevens (Adina Porter), Stevens sønn Andre (Jeffrey Bowyer-Chapman), unge voksne Timothy Campbell (Kyle Allen) og Emily (Ash Santos), blant andre, søker tilflukt i et tilfluktsrom kalt "Outpost 3", som blir bestyrt med hjernhånd av bestyrerrinne Wilhemina Venable (Sarah Paulson) og Miriam Mead (Kathy Bates) sammen med The Fist (Erika Ervin), en brutal og høy kvinnelig vakt. Tilbakeblikk til tre år tidligere avslører at "Outpost 3" var en trollmannsskole for alle gutter ledet av John Henry Moore (Cheyenne Jackson) som ubevisst huset antikrist, i håp om at han ville reise seg som den første mannlige "Supreme" noensinne. Hekserådet til Cordelia Goode (Paulson), Zoe Benson (Taissa Farmiga) og den gjenoppstandne Myrtle Snow (Frances Conroy) blir tilkalt og oppdager raskt hvor farlig Michael er for deres pakt når han står overfor hans tydelige krefter, når han gjenoppliver avdøde hekser Queenie (Gabourey Sidibe), Madison Montgomery (Emma Roberts) og Misty Day (Lily Rabe). Pakten, ved hjelp av trollmennene, forsøker å redde menneskeheten ved å oppdage den nye heksen Mallorys intense krefter, lære mer om Michaels mystiske opprinnelse, spesielt fra Michaels bestemor Constance Langdon (Jessica Lange), og hvordan man kan beseire ham for å forhindre apokalypsen .

1984 (2019)[rediger | rediger kilde]

Sesongen foregår i tittelåret 1984, og følger Brooke Thompson (Emma Roberts) når hun reiser til en avsidesliggende, nyåpnet sommerleir, kjent som Camp Redwood, for å jobbe som rådgiver etter et skremmende møte med seriemorderen Richard Ramirez (Zach Villa). De som reiser med Brooke inkluderer preppy Xavier Plympton (Cody Fern), atletisk Chet Clancy (Gus Kenworthy), omgjengelige Ray Powell (DeRon Horton) og spunky Montana Duke (Billie Lourd). Når de ankommer leiren, møter de eieren, den dypt religiøse Margaret Booth (Leslie Grossman), som en gang var en camper der, og som har sin egen erfaring med å overleve en morder. Andre campere i Camp Redwood inkluderer sykepleieren Rita (Angelica Ross), aktivitetsdirektør Trevor Kirchner (Matthew Morrison) og leirkokken Bertie (Tara Karsian). Ikke lenge etter at rådgiverne har kommet seg til rette i sin første uke, kommer det nyheter om at den gale morderen Benjamin Richter (John Carroll Lynch), også kjent som Mr. Jingles, har rømt et lokalt sinnssykeasyl og antas å være på vei til leiren, hvor han har en voldelig historie. Men etter hvert som sesongen skrider frem, avsløres flere hemmeligheter om rådgiverne, samt tilbakeblikk som beskriver leirens historie, inkludert Richters voldelige mor Lavinia (Lily Rabe).

Double Feature (2021)[rediger | rediger kilde]

I del 1, med tittelen Red Tide, flytter den slitende forfatteren Harry Gardner (Finn Wittrock), hans gravide kone Doris (Lily Rabe), og deres datter Alma (Ryan Kiera Armstrong) til Provincetown, en isolert strandby i Massachusetts, for vinteren slik at Harry får jobbe i fred uten forstyrrelser. Når de er kommet seg til rette, begynner byens sanne innbyggere å gjøre seg kjent. Harry lider av skrive sperre og går senere til en bar som heter Muse en kveld, hvor han møter musikkforfatteren og sangeren Austin Sommers (Evan Peters) og den erotiske romanforfatteren Sarah Cunningham, kjent under pseudonymet Belle Noir (Frances Conroy), som hjelper ham med problemet hans. En mystisk svart pille blir presentert for Harry av Austin som hevder at den vil hjelpe de med kreativitet og talent til å bli stadig mer avanserte med arbeidet sitt, men pillen krever også en pris i form av grufulle bivirkninger. Rare skapninger referert til som "bleke mennesker" terroriserer byen. Gjennom sesongen ser man mange urovekkende hendelser, sammen med forskjellige karakterer. De inkluderer den uhygieniske Mickey (Macaulay Culkin), Harrys strenge agent Ursula (Leslie Grossman), tatovør og kroppsmodifikator Lark Feldman (Billie Lourd), en eksentrisk hjemløs kvinne kalt Tuberculosis Karen (Sarah Paulson), nysgjerrig nybegynner politimester Burleson (Adina Porter), en mystisk kvinne kalt kjemikeren (Angelica Ross), og interiørdesigneren Holden Vaughn (Denis O'Hare).

I del 2, med tittelen Death Valley, blir fire studenter som er på campingtur revet med i en grufull og dødelig konspirasjon som har vært flere tiår underveis.

Fremtidige sesonger[rediger | rediger kilde]

Den 5. desember 2018 sa Murphy at heksene fra Coven og Apocalypse vil komme tilbake i en fremtidig sesong.[4][5][6] 9. januar 2020 ble serien fornyet gjennom sesong 13.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Panos, Maggie (14. februar 2018). «The True Stories Behind 21 American Horror Story Characters». POPSUGAR Entertainment (engelsk). Besøkt 4. januar 2022. 
 2. ^ «9 American Horror Story plot lines based on true events». Cosmopolitan (engelsk). 12. januar 2017. Besøkt 4. januar 2022. 
 3. ^ «American Horror Story: Hotel Theories». TVGuide.com (engelsk). Besøkt 4. januar 2022. 
 4. ^ December 05, Nick Romano; EST, 2018 at 11:13 AM. «'Coven' witches will return to 'American Horror Story' after 'Apocalypse,' says Ryan Murphy». EW.com (engelsk). Besøkt 4. januar 2022. 
 5. ^ Nast, Condé (5. desember 2018). «Get Ready for More of the Coven Witches on American Horror Story». Vanity Fair (engelsk). Besøkt 4. januar 2022. 
 6. ^ «'American Horror Story' Crossovers Continue? Ryan Murphy Says 'Witches Will Be Back'» (engelsk). Besøkt 4. januar 2022. 
 7. ^ White, Peter; White, Peter (9. januar 2020). «‘American Horror Story’: FX Renews Anthology Series For Three More Seasons – TCA». Deadline (engelsk). Besøkt 4. januar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]