Amelia Earhart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Amelia Earhart
Earhart.jpg
Født Amelia Mary Earhart
24. juli 1897
Atchison
Ektefelle George P. Putnam
Alma mater Columbia University, Hyde Park Academy High School, St. Paul Central High School
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Distinguished Flying Cross, Harmon Trophy, Kvinnenes æresgalleri i USA, Women in Aviation, International
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Amelia Earhart

Amelia Earhart (født 24. juli 1897, sist sett 2. juli 1937) var en amerikansk flyver. Hun var også en kvinnerettighetsforkjemper, som mente at også kvinner kunne gjøre tingene som menn kunne. Amelia Earhart ble født i Atchison, Kansas og hennes flykarriere begynte i Los Angeles i 1921 da hun var 24 år gammel og tok flytimer hos Neta Snook og kjøpte sitt første fly, en Kinner Airstar.

På grunn av familiens økonomiske situasjon måtte hun selge flyet i 1924 og flyttet til østkysten hvor hun fikk jobb som hjelpepleier. Fire år senere gikk hun tilbake til flyvningen, og kjøpte en Avro Avian to-dekker og ble den første kvinne til å fly solo tvers over det amerikanske kontinent, tur-retur. Fra da av fortsatte hun å sette egne og nye rekorder, både når det gjaldt farts- og distanseflyvninger og luftakrobatikk, oppmuntret av sin mann, bokforleggeren George Palmer Putnam. Hun var blant annet den første personen som fløy solo fra Hawaii til det amerikanske fastlandet, og den første kvinnelige piloten som fløy alene over Atlanterhavet i 1932.

Lockheed Vega 5b ble fløyet av Amelia Earhart hvor hun satte to verdensrekorder

Earharts ble kjent og hun ble berømt etter Atlanterhavsflyvningen. Denne gjennomførte hun på 5-årsdagen for Charles Lindberghs bedrift. Hun fløy en Lockheed Vega fra Harbor Grace, Newfoundland til Londonderry, Irland. For bedriften fikk hun «Distinguished Flying Cross» fra Kongressen, ridderkorset av Æreslegionen fra den franske regjering og National Geographic Societys gullmedalje fra President Hoover.

I januar 1935 ble Earhart den første til å fly solo over Stillehavet fra Honolulu til Oakland, California. Senere samme år fløy hun solo fra Los Angeles til Mexico by og tilbake til Newark, New Jersey I Juli 1936 fikk hun en Lockheed L-10 Electra fra Purdue University, og begynte å planlegge sin Jorden-rundt flyvning.

Earharts Electra for Jorden-rundt flyvningen
Earhart og Bernt Balchen, som hjalp til med forberedelsene til Atlanterhavsflygningen i 1932

Earharts jorden-rundt flyvning ville ikke bli den første, men den ville bli den lengste. (Wiley Post fløy jorden rundt i 1931, men fulgte en rute langs den 60. breddegrad) Hun skulle følge en rute, mest mulig langs Ekvator – 46 000 km. Den 17. mars 1937 fløy hun første etappe fra Oakland, California til Honolulu, Hawaii. Under start fra Hawaii ble flyet sterkt skadet og måtte sendes med båt tilbake til California for reparasjoner, Andre forsøket startet i Miami. Nå ville hu fly motsatt vei, fra vest mot øst. Med seg hadde hun som navigatør Fred Noonan, en tidligere Pan Am-navigatør. De forlot Miami den 1. juni, og etter en rekke stopp i Sør-Amerika, Syd-Afrika og over den sydlige del av det asiatiske kontinentet kom de frem til Lae, Ny-Guinea den 29. juni. Nå hadde de fløyet omtrent 35 000 km. av turen, mao var ca. tre fjerdedeler av turen gjennomført. Nå gjenstod 10 000 km, alt over det åpne Stillehavet.

Den 2. juli 1937 startet Earhart og Noonan fra Lae på den neste etappe på 4 000 km til Howlandøya, en liten øy bare noen få kilometer lang og kun 3 meter høy. Etter å ha fløyet ca. 1 200 km. ble all kontakt med omverdenen brutt.

Det ble snart klart at hverken Earhart eller Noonan hadde noen særlig øvelse i navigering. Heller ikke var det radioutstyret hun hadde ombord brukbart for navigering og de hadde store problemer med å oppnå kontakt med fartøyer langs ruten.

En leteaksjon fra den amerikanske kystvakten og marinen ble satt igang, Men helt resultatløs. Earharts og Noonans skjebne har vært gjenstand for mange rykter og spekulasjoner. Fra tid til annen har det dukket opp meldinger om at de skulle ha vært sett i live på en eller annen øy i Stillehavet. Siste avisagurk for få år siden, da ville isåfall Earhart vært 100 år! Earhart fikk i 1968 sin plass blant USAs mange berømte flyvere i National Aviation Hall Of Fame. I 1973 ble hun innvotert i Kvinnenes æresgalleri i USA.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

I USA er det skrevet en rekke bøker om hennes liv, inklusive en fiktiv selvbiografi. Selv skrev hun to bøker om sine flyvninger «The fun of it» og.«20 Hrs., 40 Mi» om atlanterhavsflyvningen På norsk foreligger det kun en bok om Earhart.

  • Adèle De Leeuw: Amelia Earhart Oversatt av Kari Gran. Oslo (1977) : Forlagshuset ISBN 82-511-0264-2 (Originaltittel: «The story of Amelia Earhart»)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]