Altona

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 53°33′0″N 9°56′0″Ø

Hamburgs bydeler
Altona ca. 1850
For skolen: se Altona skole og ressurssenter

Altona er en bydel helt vest i Hamburg med 241 352 innbyggere og et areal på 78,2 km² i 2005. Altona var en egen by i Holstein fram til den 1. april 1937 da den ble innlemmet i storbyen Hamburg.

Altona har, i likhet med Bislett i Oslo, fått navn etter et vertshus - det het «All zu nahe» (= «altfor nært»).

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt som en fiskerlandsby i 1535, og i 1664 hadde den vokst og fikk byrettigheter av Frederik III. Den utviklet seg til å bli en av de viktigste havnebyer for kongedømmet Danmark.

Under den store nordiske krig ble byen brent ned av svenskene i 1713 under ledelse av Magnus Stenbock til tross for at bybeboerne var villige til å betale brannskatt og kontribusjon uten militær begrunnelse. Handlingen ble av den grunn bedømt som en krigsforbrytelse etter datidens sedvane. Stenbock ga etter for den pommerske generalguvernøren Mauritz Velligkö som forlangte ødeleggelse som hevn for at danskene skulle ha brent ned Stade.

Det var en rekke kriger i dette området mellom Kongeriket Preussen, slike som første slesvigske krig (1848–1851) og andre slesvigske krig i 1864, da byen gikk tapt for Danmark og Danmark måtte etablere en ny havneby, ble Esbjerg anlagt som erstatning i det sørlige Jylland.

Preussen overtok hele Schleswig-Holstein etter den østerriksk-prøyssiske krig to år senere, i 1866 og byen ble en integrert del av kongeriket Preussen som Provinsen Schleswig-Holstein.

Et stort skritt mot ødeleggelsen av Weimarrepublikken og mot Adolf Hitlers maktovertagelse, ble det såkalte Preußenschlag eller «det prøyssiske statskuppet». Den 20. juli 1932 utstedet rikspresident Paul von Hindenburg et krisedekret – «Gjenopprettelse av den offentlige sikkerhet og orden i Land Preussen» (Wiederherstellung der öffentlichen Sicherheit und Ordnung im Gebiet des Landes Preußen) – i henhold til artikkel 48 i Weimarkonstitusjonen, som oppløste den prøyssiske regjeringen. Fristaten Preussen ble dermed fratatt sin selvstendige rolle og ble en del av rikspolitikken. Den formelle påskuddet for dekretet var de voldelige urolighetene i enkelte områder av Preussen, og den prøyssiske regjeringens angivelige manglende evne til å håndtere urolighetene. Den utløsende hendelsen var et sammenstøt mellom politi, kommunister og demonstranter fra Sturmabteilung i Altona 17. juli 1932. Hendelsen krevde 18 menneskeliv og ble kjent som «den blodige søndagen i Altona» (Altonaer Blutsonntag).

I 1937 ble byen som følge av Loven om Stor-Hamburg slått sammen med Hamburg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]