St. Pauli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Pauli bydel

St. Pauli er en bydel i midten av storbyen Hamburg og vest for Neustadt i Tyskland. Bydelen, som er kjent for Reeperbahn, rommer nesten 2.6 kvadratkilometer fordelt på 26 277 innbyggere. Det utgjør omtrent 10 407 beboere på hver kvadratkilometer. Motorkjøretøy registrert her har kjennetegnet HH, og ringer man fra Tyskland er retningsnummeret 040.

Historie[rediger | rediger kilde]

St. Pauli oppsto på begynnelsen av 1600-tallet som forstaden Hamburger Berg, men på grunn av de frie åkerområdene der var verken bosetting eller handel tillatt. Først på slutten 1600-tallet ble bosetting legitimt og flere pest-, syke- og fattighus flyttet dit. Etter Napoléon Bonapartes okkupasjon sognet området til Hamburg, og stedets navn ble endret til St. Pauli. Helt til Loven om Stor-Hamburg (Groß-Hamburg-Gesetz) av 1937 var området splittet i en østre del tilhørende Hamburg og en vestre del tilhørende byen Altona.

Severdigheter og tilslutning[rediger | rediger kilde]

Reeperbahn
Davidwache

Langs den verdenskjente Reeperbahn, som faktisk fikk navnet sitt av repslagere, finnes St. Pauli Theater, Davidwache, Panoptikum, klubber, kneiper. I tillegg finnes et bredt utvalg av fornøyelsesestablissementer i Rotlichtviertel, forgreinet på begge sider av gaten kalt som er kalt «Den mest syndefulle strekning i verden».

Her finnes også Fischmarkt (norsk: fiskemarkedet) som har åpent på søndager. St. Pauli Theater er Tysklands eldste teater og bryggeanlegget Landungsbrücken er størst i sitt slag i Tyskland. Fra bryggen går havneferger, rundfartsskip, passasjerskip og elveskip, så vel som katamaraner til andre byer og til Helgoland. St. Pauli er også tilsluttet det hamburgske banenettet (Hamburgische Bahnnetz) både gjennom S-Bahn og U-Bahn.

Fotballklubben FC St. Pauli, som spiller på Millerntor-Stadion i bydelen, har status som en kultklubb langt utover St. Paulis grenser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]