Hopp til innhold

St. Pauli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Pauli
LandTysklands flagg Tyskland
Postnummer20354
Areal2,6 km²
Høyde o.h.17 meter
Kart
St. Pauli
53°33′25″N 9°57′50″Ø

St. Pauli bydel
St. Pauli bydel

St. Pauli er en bydel i distriktet Bezirk Hamburg-Mitte i Hamburg. Bydelen, som er kjent for Reeperbahn, rommer nesten 2.6 kvadratkilometer fordelt på 26 277 innbyggere. Det utgjør omtrent 10 407 beboere på hver kvadratkilometer. Motorkjøretøy registrert her har kjennetegnet HH, og ringer man fra Tyskland er retningsnummeret 040.

Historie[rediger | rediger kilde]

St. Pauli oppsto på begynnelsen av 1600-tallet som forstaden Hamburger Berg, men på grunn av de frie åkerområdene der var verken bosetting eller handel tillatt. Først på slutten 1600-tallet ble bosetting legitimt og flere pest-, syke- og fattighus flyttet dit. Etter Napoléon Bonapartes okkupasjon sognet området til Hamburg, og stedets navn ble endret til St. Pauli. Helt til Loven om Stor-Hamburg (Groß-Hamburg-Gesetz) av 1937 var området splittet i en østre del tilhørende Hamburg og en vestre del tilhørende byen Altona.

Severdigheter og tilslutning[rediger | rediger kilde]

Langs den verdenskjente Reeperbahn, som fikk navn etter reperbanene der, ligger St. Pauli Theater som er Tysklands eldste teater, Davidwache, Panoptikum, klubber og kneiper. I tillegg finnes et bredt utvalg av fornøyelsesestablissementer i Rotlichtviertel (= Røde-lys-kvarteret), forgreinet på begge sider av gaten som er kalt «verdens mest syndefulle strekning».

Her er også Fischmarkt (= fisketorget) som holder åpent på søndager. Bryggeanlegget Landungsbrücken er størst i sitt slag i Tyskland. Fra bryggen går havneferger, rundfartsskip, passasjerskip og elveskip, så vel som katamaraner til andre byer og til Helgoland. St. Pauli er også tilsluttet det hamburgske banenettet (Hamburgische Bahnnetz) med både S-Bahn og U-Bahn.

Fotballklubben FC St. Pauli, som spiller på Millerntor-Stadion i bydelen, har status som en kultklubb langt utover St. Paulis grenser.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]