Aloysius Jin Luxian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aloysius Jin Luxian

Aloysius Jin Luxian (kinesisk: 金鲁贤主教 wu: Cin Lu-yie, født 20. juni 1916 i en liten landsby i området Pudong nær Shanghai i Kina, død 27. april 2013 i Shanghai) var katolsk biskop i Shanghai.

Han kom fra en familie som hadde vært katolsk i ti generasjoner. I 1938 trådte han inn i jesuittordenen, og ble presteviet i 1945 i Shanghai. Da Mao kom til makten i 1949 var han i Roma der han arbeidet på en doktorgrad i teologi ved det pavelige universitet Gregoriana, men vendte snart etter tilbake til fedrelandet. Fra 1951 til sin arrestasjon var han rektor ved det katolske presteseminaret i Shanghai.

Etter kommunistenes maktovertakelse har han tilbragt 18 år i fengsel og ni i omskoleringsleirer. Han ble arrestert første gang den 8. september 1955, i det samme raidet da det kommunistiske regimet arresterte katolikkenes åndelige leder i byen, biskop Ignatius Gong Pinmei, og 300 prester, nonner og legfolk. (Noen uker senere ble enda 800 katolikker arrestert).

Den 27. januar 1985 ble han ordinert til regjeringsgodkjent biskop for Shanghai, det vil si med anerkjennelse fra den katolske kinesiske patriotiske forening men uten pavelig mandat. Under hans ledelse klarte bispedømmet Shanghai å vinne tilbake fra myndighetene et stort antall av de hundrevis av konfiskerte kirker, slik at bispedømmet pr 2008 hadde over 140 menigheter med egen kirke. Oppbyggingen av de katolske institusjoner ved Sheshan skyldes også i vesentlig grad biskop Jins arbeide.

Biskop Jin bad senere om, og mottok, legitimering av sin utnevnelse av paven, om enn som koadjutor-biskop av Shanghai. Vatikanet anså undergrunnsbiskop Joseph Fan Zhongliang som den rettmessige ordinarius. Men ettersom han var blitt sterkt alderssvekket, var det likevel biskop Jin som utøvet biskoppelig myndighet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]