Joseph Fan Zhongliang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Coat of arms of Joseph Fan Zhong Liang.svg

Joseph Fan Zhongliang S.J. (født 18. desember 1918 i Kina, død 16. mars 2014[1]) var katolsk biskop av bispedømmet Shanghai i Folkerepublikken Kina.

Han ble biskop for den katolske undergrunnskirke, og var hjelpebiskop for undergrunnskatolikkene i Shanghai.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Joseph Fan Zhongliang ble døpt da han var 14 år gammel. Han trådte inn i jesuittordenen i 1938 og ble presteviet i 1951. Han ble arrestert sammen med daværende biskop Ignatius Kung Pin-Mei av Shanghai og andre prester i 1955. Han ble anklaget for kontrarevolusjonær virksomhet og dømt til 20 års fengsel i 1958 og sendt til arbeidsleir i provinsen Qinghai i det nordvestre Kina.

Etter at han ble løslatt i 1978 underviste han ved en videregående skole i Qinghai.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Biskopen av Qinghai ordinerte ham i hemmelighet til koadjutorbiskop av Shanghai den 27. februar 1985, mens biskop fremdeles satt i fengsel.

Sikkerhetspolitiet tok ham stadig med seg for lange avhør, og ransaket hans leilighet. I 1992 beslagla myndighetene hele den shanghainesiske undergrunnskirkes sparepenger, og mange av biskopens personlige eiendeler, som for eksempel hans bispering.

Formelt sett var det kardinal Ignatius Kung Pin-Mei som var rettmessig leder av kirken i Shanghai. Etter langt fangenskap i Kina hadde han fått reise til USA, og døde der i 2000. Da overtok Fan Zhongliang som undergrunnsbiskop i Shanghai.

Ettersom en annen tidligere jesuitt, Aloysius Jin Luxian, av myndighetene ble ansett som den rette biskop av Shanghai, innebar det en alvorlig rift i kirken. Begge de to biskoper kom imidlertid på sine eldre år, og etter at det politiske klima i Folkerepublikken hadde endret seg, inn i et samarbeidsforhold. De ble, med både Vatikanets og myndighetenes tilslutning, enige om en kandidat som kunne etterfølge dem begge når den tid kom. Det ble Joseph Xing Wenzhi, som ble bispeviet til hjelpebiskop 28. juni 2005.[2][3]

Nå (2010) bor både biskop Fan – som er blitt sterkt aldersvekket – og (koadjutor)biskop Jin, i den store bispegården i Shanghai. Biskop Jin er ved sine åndskrefter den som de facto fremstår som Shanghais hovedbiskop.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Joseph Fan Zhongliang, ‘Underground’ Bishop of Shanghai, Dies at 95». New York Times. 18. mars 2014. 
  2. ^ „Mgr Aloysius Jin Luxian (Profile)“ Arkivert 6. oktober 2012 hos Wayback Machine., Asia News.it, 09/08/2005
  3. ^ „Aloysius Jin Luxian - Bischof von Shanghai“ Arkivert 23. mars 2012 hos Wayback Machine., China-Zentrum: China heute 2007, Nr. 4-5, S. 153-155