Pudong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pudong

Pudong (kinesisk: 浦东; pinyin: Pǔdōng, Wade-Giles: P'u-Tung), offisielt navn Det nye distrikt Pudong (kinesisk: 浦东新区; pinyin: Pǔdōng Xīn Qū), er et bydistrikt i den kinesiske byen Shanghai. Den delen av distriktet som ligger inne i tettbebyggelsen er også byens finansielle sentrum og er blitt et av verdens fremste økonomiske sentra.

Etter at distriktet Nanhui i mai 2009 ble slått sammen med Pudong, omfatter Pudong nesten alt land i byprovinsen Shanghai øst for elven Huangpu.

I dag opplever hele Pudong en kraftig utbygning (2009), og skyskrapere ruver i det meste av horisonten, særlig nær sentrum. Blant annet ligger den 421 meter høye skyskraperen Jin Mao Tower og det 492 meter høye Shanghai World Financial Center her. I 2008 startet byggingen av det 632 meter høye Shanghai Tower som etter planen skal stå ferdig i 2014.

Pudong sett vestfra over elven Huangpu

Pudong er det eneste stedet i verden (pr 2008) med en fullverdig maglevbane i vanlig offentlig drift. Det er firmaet Transrapid Shanghai som driver en 30 km lang bane fra flyplassen Shanghai Pudong International nordøst i distriktet Pudong til Lóngyáng-gaten i den bymessige og sentrumsnære delen av Pudong. Togene går på sitt hyppigste i 15-minutterstakt, og tilbakelegger strekningen på 7 minutter og 20 sekunder i en hastighet som på det meste kommer opp i 431 km/t.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Pudong består av 13 subdistrikter og 25 storkommuner: